Транзит российского газа территорией Украины в 2008 году вырастет до 113,7 млрд. м3

10.12.2007, 12:01

В результате переговоров между НАК "Нафтогаз Украины", ОАО "Газпром" и "Росукрэнерго" АГ относительно условий поставок природного газа и его транзита территорией Украины в 2008 году украинской стороной удалось зафиксировать в соглашениях увеличение объемов транзита природного газа в западном направлении. (укр.)

Загалом наступного року територією України буде транспортовано транзитом 113,7 млрд. м3 газу, що на 3,7 млрд. м3 більше запланованого обсягу на 2007 рік.

Збільшення обсягів транзиту природного газу позитивно позначиться на фінансовому становищі нафтогазового комплексу України. НАК "Нафтогаз України" отримає додаткові грошові надходження, що дозволить частково компенсувати зростання ціни імпортованого природного газу, яка становитиме $179,5 за тис. м3. Компенсуватиме підвищення ціни і збільшення ставки на транзит природного газу територією України. Її підвищення до $1,7 за тис. м3 на 100 км дозволить Компанії отримувати додаткові доходи у розмірі близько $400 млн. на рік.

Поставки природного газу в Україну в 2008 році здійснюватимуться згідно з довгостроковим контрактом між ЗАТ "Укргаз-Енерго" та компанією "Росукренерго АГ".

Збільшення ціни імпортованого природного газу викликано зростанням цін на середньоазійський природний газ, який надходить з території Туркменистану, Казахстану та Узбекистану для споживачів України. Разом з тим, ціна газу для України залишається однією з найнижчих серед країн СНД.

Транзит природного газу територією України здійснюється відповідно до умов довгострокового Контракту між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром", який діє до 2013 року.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также