"Укртранснафта" планирует интенсифицировать работу по проекту достройки нефтепровода "Одесcа-Броды-Плоцк"

10.12.2007, 15:16

ОАО "Укртранснафта", которое входит в состав расширенного международного трубопроводного предприятия "Сарматия", считает одним из приоритетов своей деятельности в международной сфере быстрейшую разработку технико-экономического обоснования и подготовку доработанного бизнес-плана проекта достройки нефтепровода "Одесcа-Броды-Плоцк". (укр.)

Динаміка переговорів учасників розширеної "Сарматії" за результатами саммітів у Кракові та Вільнюсі свідчить про готовність сторін завершити весь комплекс заходів із створення МТП "Сарматія", розробки ТЕО й підготовки бізнес-плану добудови нафтопроводу для прийняття відповідних рішень сторонами-учасницями проекту та залучення необхідного фінансування до енергетичного самміту, який відбудеться 22-23 травня 2008 року в Києві.

В той же час, серед основних завдань, які стоять перед "Укртранснафтою", пріоритетне місце займає розвиток морського нафтового терміналу "Південний" та створення відповідних умов для послідовного транспортування каспійських вуглеводнів трубопроводом "Дружба" у 2008 році.

Під час візиту президентів України та Польщі на нафтовий термінал "Південний" голова правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Кирюшин поінформував глав держав про розширення терміналу шляхом будівництва додаткових причалів з метою прийому танкерів дедвейтом до 150 тис. тонн. Планується будівництво одноточкового виносного причалу типу SALM у відкритому морі на відстані 4-8 км. від берегової лінії. "Будівництво даного причалу має низку переваг, оскільки дозволяє спростити розвантаження танкерів на рейді, може ефективно працювати в умовах шторму та не є чутливим до змін напрямку вітру, хвиль та течій, а також зменшує функціональну залежність від допоміжних суден", - відзначає І.Кирюшин. Окрім того, розглядається можливість побудови ще двох причалів у 80 метрах від діючого сьогодні.

Крім того, за словами І. Кирюшина, у 2008 році планується збільшення резервуарного парку терміналу до 500 тис. куб. метрів шляхом будівництва двох резервуарів по 120 тис. куб. метрів кожен. "Ці резервуари будуть призначені для розширення можливостей терміналу "Південний" для прийому танкерів із каспійською нафтою та тимчасового її зберігання. Будівництво одного резервуару планується за рахунок кредитних ресурсів ЄБРР, другого за рахунок власних коштів "Укртранснафти". Розширення резервуарного парку дозволить збільшити обсяги транспортування, перевалки та зберігання каспійської нафти. Експлуатація резервуарного парку дозволить окупити інвестиції за 3-4 роки", - підкреслив І. Кирюшин.

Говорячи про перспективи послідовного транспортування нафти нафтопроводами "Одеса-Броди" та "Дружба" в 2008 році, І.Кирюшин щодо технічної готовності компанії до такого кроку зазначив наступне: "Укртранснафта" давно опрацювала маршрут послідовного транспортування важкої російської нафти Urals та легкої каспійської в країни Європи. При цьому мова йде саме про послідовне транспортування, а не змішування двох сортів нафти. Наша сторона готова встановити мінімальний тариф на трубопровідне транспортування. Безумовно, ефективним це буде лише при бажанні наших партнерів мінімізувати тариф на транспортування зі свого боку", - відзначив голова правління ВАТ "Укртранснафта".

І. Кирюшин також наголосив на готовності "Укртранснафти" здійснювати закупку легкої каспійської нафти у басейні Чорного моря для нафтопроводу "Одеса-Броди" за наявності гарантованих ф'ючерсних контрактів з власниками польських НПЗ. "Укртранснафта" вже має досвід закупівлі та переробки нафти в Україні", - підкреслив топ-менеджер компанії.

ВАТ "Укртранснафта" - друга за величиною в Європі нафтотранспортна компанія. До складу компанії входить система магістральних нафтопроводів "Дружба", Придніпровські магістральні нафтопроводи та Південні нафтопроводи. Загальна довжина - 4766 км. За 11 місяців 2007 року ВАТ "Укртранснафта" транспортувала 47391,0 тис. тонн нафти, що на 16,5% більше ніж за аналогічний період 2006 року. Обсяги транзиту збільшилися на 22% і склали 36866,6 тис. тонн нафти. На НПЗ України було транспортовано 10524,4 тис. тонн нафти. До державного бюджету за 11 місяців 2007 року було сплачено 327,6 млн. грн., що на 20% більше ніж за аналогічний період 2006 року.

Морський нафтовий термінал "Південний" було збудовано в 2001 році в акваторії Малого Аджалицького Лиману. МНТ "Південний" має у своєму складі причальний комплекс для прийому танкерів до 100 тис. тонн, глибина акваторії лінії причалу - 15,6 м. Термінал має виробничу потужність 14,5 млн. тонн на рік, що дозволяє навантажувати танкер дедвейтом 80 тис. тонн у середньому протягом 12-14 годин. МНТ "Південний" має резервуарний парк ємністю 200 000 куб. м., який складається з 10 резервуарів по 20 тис. куб. м. кожен. Всього з початку експлуатації терміналу завантажено 287 танкерів, з яких 122 у 2007 році.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також

Читайте также