Верховная Рада информирует о процедуре введения в действие некоторых законов

11.12.2007, 11:25

Пресс-служба Верховной Рады Украины сообщает о процедуре введения в действие некоторых законов Украины. (укр.)

З огляду на публікації у деяких засобах масової інформації прес-служба Верховної Ради України повідомляє про процедуру введення в дію Законів України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" та "Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про статус народного депутата України"

Так, законопроект від 23 грудня 2004 року за N 6450 "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" приймався парламентом та ветувався Президентом України декілька разів (вперше був прийнятий 19 січня 2006 року парламентом ІV скликання, востаннє право вето щодо нього було застосоване 18 травня 2006 року). 22 березня 2007 року Верховна Рада України V скликання прийняла Постанову, якою було скасовано рішення парламенту від 16 березня 2006 року (останнє рішення про прийняття цього Закону з пропозиціями Президента України) та знято його з розгляду.

Цього ж дня (22 березня 2007 року) Верховною Радою України був прийнятий Закон України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" (законопроект N 2815), стосовно якого Президент України також застосував право вето.

Таким чином, стосовно Закону України "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України", прийнятого парламентом 22 березня 2007 року, не завершена конституційна процедура його прийняття.

Наступне. Закон "Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про статус народного депутата України" був прийнятий Верховною Радою України 24 лютого 2006 року.

Президент України 17 березня 2006 року застосував щодо цього Закону право вето з пропозицією його скасувати. Верховна Рада України 307 голосами народних депутатів України подолала вето Президента України 4 квітня 2006 року, і 7 квітня 2006 року закон був направлений на підпис Президенту України.

Однак, 12 квітня 2006 року Президент повернув Закон без підпису, зазначивши при цьому, що тим самим Президент України надає голові Верховної Ради України можливість "скористатися наданим йому частиною четвертою статті 94 Конституції України правом офіційно оприлюднити цей Закон і опублікувати його за своїм підписом".

18 травня 2006 року голова Верховної Ради України направив Президенту України листа, в якому з посиланням на статтю 94 Конституції України повторно просив підписати та офіційно оприлюднити зазначений Закон. У відповідь на зазначений лист Президент України поінформував Голову Верховної Ради України про те, що ним доручено невідкладно підготувати законопроекти з порушених у згаданому законі питань, який найближчим часом і буде внесено на розгляд Верховної Ради України (лист від 20 травня 2006 року).

Разом з тим, ні голова Верховної Ради України ІV скликання Володимир Литвин, ні голова Верховної Ради України V скликання Олександр Мороз офіційно не оприлюднили цей закон, а відтак він не був опублікований за підписом голови Верховної Ради України.

Як відомо, Конституційний Суд України 9 жовтня 2007 року надав офіційне тлумачення положень частини четвертої статті 94 Конституції України, відповідно до якого діючий на день прийняття рішення голова Верховної Ради України невідкладно офіційно оприлюднює і опубліковує закон, прийнятий парламентом відповідного скликання не менш як двома третинами від його конституційного складу під час повторного розгляду і не підписаний та не оприлюднений Президентом України протягом десяти днів, якщо попередній полова Верховної Ради України не вчинив таких дій.

Відтак, підписання акту, прийнятого Верховною Радою України ІV скликання, головою Верховної Ради України VІ скликання унеможливлюється з огляду на вимоги ст. 88 Конституції України, за якою Верховна Рада України відповідного скликання обирає голову Верховної Ради України, який і підписує прийняті нею акти.

Крім того, набрання чинності законом з 1 січня 2007 року, у разі його опублікування у грудні 2007 року, прямо суперечить ст. 94 Конституції України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також