Нарушений при голосовании в парламенте 11 декабря не было

13.12.2007, 11:28
В связи с многочисленными комментариями в СМИ по поводу вроде бы нарушений Регламента Верховной Рады Украины во время голосования за кандидатуру премьер-министра Украины на пленарном заседании 11 декабря пресс-служба предоставляет комментарий по процедуре голосования в парламенте. (укр.)

Повернення до повторного голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем'єр-міністра України на пленарному засіданні Верховної Ради України у вівторок, 11 грудня, грунтується на вимогах Регламенту Верховної Ради України і є усталеною парламентською практикою.

Зокрема, за висновками Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, згідно з частиною 3 статті 48 Регламенту, а також статті 29 (ч.1) і статті 50 (ч. 1-2), у разі порушення встановленої цим документом процедури при голосуванні будь-якого акта Верховної Ради "народний депутат, інший суб'єкт права законодавчої ініціативи чи його представник можуть звернутися до головуючого на пленарному засіданні із заявою про порушення цього Регламенту при розгляді й голосуванні питання". Зокрема, саме так вчинив представник фракції БЮТ Олександр Турчинов, заявивши про порушення, що мали місце під час першого голосування за кандидатуру Ю. Тимошенко.

Згідно з Регламентом, "головуючий на пленарному засіданні повинен невідкладно вжити заходів для усунення порушень Регламенту, а у разі порушення процедури голосування або виникнення перешкод, які могли вплинути на результати голосування під час його проведення, провести за рішенням Верховної Ради повторне голосування без обговорення". Саме таке рішення на підставі вимог Регламенту Верховної Ради України і було прийнято.

Прес-служба зазначає, що у Верховній Раді України IV-V скликань практика повернення до голосування з того чи іншого питання застосовувалася 184 рази
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також