Украина и Международное энергетическое агентство подписали Меморандум о сотрудничестве

13.12.2007, 14:50
Создана правовая основа для сотрудничества Международного энергетического агентства с Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко від імені Уряду України та заступник виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства (МEA) Уільям С. Рамсай 11 грудня 2007 року підписали Меморандум про співробітництво в енергетичній сфері.

Підписання Меморандуму підтвердило інтерес уряду України та МЕА щодо подальшого зміцнення співробітництва, яке може бути корисним як для України, так і для країн-членів МЕА.

У Меморандумі визначається коло питань із співробітництва, його шляхи та форми. Ним також передбачено, що Сторони узгоджуватимуть усі види діяльності в рамках співробітництва (обмін інформації та даними, здійснення Агентством аналізу енергетичної політики, семінарів та конференцій, обмін експертами); періодично розглядатимуть діючі та імплементаційні угоди; зустрічатимуться з метою розгляду досягнутого прогресу.

Сторони погодилися, що співробітництво буде сфокусовано на енергоефективності, енергетичній безпеці та запобіганні надзвичайним ситуаціям, статистиці, технологіях, охороні довкілля та інших аспектах енергетичної політики.

Подальше співробітництво в рамках Меморандуму допоможе створити умови, за яких енергетичний сектор України зможе зробити найбільший внесок у забезпечення сталого розвитку економіки країни та глобальної енергетичної безпеки.

Меморандум до підписання підготовлено Міністерством палива та енергетики на виконання доручень Кабінету Міністрів України за пропозицією МЕА, яке є міжурядовим органом з координації енергетичної політики найбільш промислово розвинених країн світу та Європейської Комісії.

Діалог з широкого кола питань енергетичної політики між Україною та МЕА, який є традиційним на сьогодні, започатковано в 90-х роках минулого століття. У тісній співпраці з українськими установами, МEA підготовлено й опубліковано всебічні огляди української енергетичної політики у 1996 та 2006 роках. Огляд енергетичної політики України: 2006, підготовлений за сприяння Мінпаливенерго, висвітлив три сфери діяльності, які на, думку МЕА мають бути пріоритетами урядової політики: енергоефективність, ціни, що відображають рівень витрат, та прозорість.

Мінпаливенерго України здійснює співробітництво з МЕА з 2002 року. Агентство є автономним членом Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і являє собою міжурядовий орган з координації енергетичної політики найбільш промислово розвинених країн світу та Європейської Комісії.

МЕА створено Радою Міністрів країн-членів ОЕСР з метою забезпечення енергетичної безпеки розвинених країн світу та для реалізації міжнародних енергетичних програм.

Основні функціональні завдання МЕА полягають в опрацюванні рекомендацій країнам-членам МЕА з енергетичної політики на підставі регулярного та глибокого вивчення світового ринку паливної енергетики, аналізу енергетичної політики країн-членів та найважливіших країн-постачальників (зокрема, ОПЕК).

У цей час членами МЕА є: Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Словаччина, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція, Японія, а також Європейська комісія (ЕК), яка бере участь на підставі окремого протоколу. Ряд країн, включаючи Польщу й Корею, вивчають можливість вступу в МЕА.

Штаб-квартира МЕА перебуває в Парижі. Агентство створене в 1974 році з ініціативи держсекретаря США Г. Киссинджера

Рішення МЕА мають рекомендаційний характер, однак виконуються урядами США, Японії, Канади, ЕС як обов'язкові.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также