Первый вице-премьер-министр Украины и еврокомиссар обсудили вопросы вступления в ВТО

14.12.2007, 12:53
Первый вице-премьер-минситр Украины Николай Азаров провел телефонный разговор с комиссаром Европейского Союза по вопросам внешней торговли Патером Мендельсоном. (укр.)

У ході спілкування Микола Азаров підкреслив, що Україна знаходиться на завершальному етапі дванадцятирічного процесу вступу до Cвітової організації торгівлі. В цій ситуації наша країна щиро сподівається на взаєморозуміння з ЄС, на успішне завершення дискусії з єдиного питання, обговорення якого триває – експортних мит на 5 товарних груп, чутливих для європейських країн.

У зв’язку із цим перший віце-прем’єр-міністр запевнив єврокомісара, що Україна гарантує не тільки збереження рівня мит, який існує сьогодні, а й зниження ставок експортного мита на зазначені в угодах з ЄС 5 товарних груп, аж до відмови від експортного мита після набуття чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС.

“Україна гарантує абсолютно ретельне виконання двосторонніх протоколів та зобов’язань, взятих під час вступу до СОТ. Попри непросту політичну обстановку в Україні, ні в Уряді, який здійснює свої повноваження, ні в парламентській коаліції, ні у Президента України немає розходжень щодо вступу до СОТ та безумовного виконання зобов’язань, взятих на себе Україною, зокрема, перед ЄС, - наголосив Микола Азаров. – Тому є цілковита впевненість, що позиція України у цій сфері залишатиметься незмінною”.

У свою чергу Пітер Мендельсон підтвердив, що у Європейського Союзу немає жодних додаткових вимог до України. Єдине, в чому зацікавлений ЄС і чого чекає від України, - наголосив комісар ЄС у справах зовнішньої торгівлі, – це щоб вона не збільшувала рівень мит, який склався на поточний момент.

Сторони домовились, що після офіційного оформлення гарантій, засвідчених Миколою Азаровим під час телефонної розмови з паном Мендельсоном, делегація ЄС в робочій групі Секретаріату СОТ негайно завершить свою роботу з підготовки підсумкового звіту про вступ України до Світової організації торгівлі.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також