В Индонезии проходит международная конференция по вопросам изменения климата

03.12.2007, 14:39

Делегация Украины принимает участие в работе ХIII Конференции Сторон Рамочной конвенции ООН об изменении климата и III Встрече Сторон Киотского протокола. (укр.)

Сьогодні, 3 грудня, на о. Балі (Республіка Індонезія) розпочали роботу ХІІІ Конференція Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та ІІІ Зустріч Сторін Кіотського протоколу.

У цих заходах, які триватимуть до 14 грудня, бере участь і делегація України, оскільки наша держава є Стороною Конвенції та Кіотського протоколу до неї. До складу делегації входять представники Мінприроди, Національного агентства екологічних інвестицій, інших органів центральної виконавчої влади, науковців та експертів.

На Конференції планується розглянути такі питання:

- виконання зобов'язань згідно з Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату (далі - Конвенція);

- фінансовий механізм Конвенції;

- розроблення та передача технологій;

- збільшення емісії парникових газів, яка виникає у результаті знеліснення країн, що розвиваються;

- підходи до застосування стимулюючих заходів;

- розвиток потенціалу в рамках Конвенції;

- Четвертий звіт Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату;

- звіти допоміжних органів;

- результати Діалогу щодо довготривалих спільних заходів у рамках Конвенції задля вирішення проблеми глобальної зміни клімату шляхом прискорення впровадження Конвенції;

- звіт Спеціальної робочої групи з розгляду зобов'язань на наступний звітний період для країн Додатку І Конвенції у рамках Кіотського протоколу;

- питання, пов'язані з механізмом спільного впровадження та іншими механізмами Кіотського протоколу;

- реалізація Буенос-Айреської програми дій з адаптації, а також інші важливі питання міжнародного переговорного процесу.

Головуватиме на ХІІІ-ї Конференції Сторін Конвенції та ІІІ Зустрічі Сторін Кіотського протоколу Республіка Індонезія.

Українська делегація візьме участь у роботі сегменту вищого рівня і, зокрема, в обговоренні питань щодо виконання зобов'язань відповідно до Конвенції та Кіотського протоколу, організації переговорного процесу щодо визначення та ухвалення зобов'язань на наступний звітний період для країн Додатку І Конвенції, а також питань адаптації до зміни клімату. Українські експерти проінформують інших учасників про політику та заходи Уряду нашої держави, спрямовані на виконання Україною своїх зобов'язань як Сторони Конвенції та Кіотського протоколу, водночас привернувши увагу до того, що успіх кожної Сторони залежить також від розвитку міжнародної співпраці з цих питань.

Основним завданням української делегації є створення політичного підґрунтя для розширення та активізації міжнародної співпраці України у галузі впровадження положень Конвенції та Кіотського протоколу на багатосторонній та двосторонній основі. В інтересах нашої держави також докласти зусиль для уникнення включення до рішень Сторін положень, які б покладали на країни з перехідною економікою, у т.ч. і Україну, додаткові фінансові зобов'язання у процесі імплементації Конвенції та Кіотського протоколу.

Експерти з України візьмуть участь у засіданнях 27-ї сесії допоміжних органів Конвенції, а також чергової сесії Спеціальної робочої групи з розгляду зобов'язань на наступний звітний період для країн Додатку І Конвенції у рамках Кіотського протоколу. У планах української делегації - ініціювання обговорення питань, пов'язаних з удосконаленням міжнародних процедур оцінки та схвалення проектів спільного впровадження та проектів, які виконуються за схемою зелених інвестицій у країнах з перехідною економікою, а також докласти максимальних зусиль для підвищення заінтересованості іноземних інвесторів до здійснення зазначених проектів в Україні.

Під час обговорення проблем, пов'язаних з фінансовими механізмами Конвенції, розробленням та передачею технологій, буде привернуто увагу до того, що питання розвитку потенціалу, отримання екологічно безпечних та енергоефективних технологій залишаються важливими для України. А при розгляді питань землекористування та лісокористування наголошуватиметься на заінтересованості України у здійсненні проектів, спрямованих на відновлення лісів та заліснення земель.

Також українська делегація візьме участь у заходах, які проводитимуться у рамках "Парасолькової групи" та у роботі інших переговорних груп, проведе двосторонні консультації із заінтересованими делегаціями Сторін та делегацією Євросоюзу.

Участь України у роботі ХІІІ Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та ІІІ Зустріч Сторін Кіотського протоколу є вкрай важливою з точки зору очікуваних результатів. Так для нашої держави буде корисним ознайомитись з досвідом сторін щодо здійснення завдань Конвенції та Кіотського протоколу, а також щодо завдань наступного звітного періоду та шляхів їх вирішення, ролі механізмів Кіотського протоколу після закінчення першого звітного періоду. Конференція дає можливість створити міжнародний механізм стимулювання розроблення та поширення передових екологічно безпечних технологій, освоєння нових джерел енергії. Це також прекрасна нагода для України залучитись до міжнародного переговорного процесу щодо вирішення питань пом'якшення антропогенного тиску на кліматичну систему планети та адаптації до зміни клімату, а також до конструювання нової політики світової спільноти з питань зміни клімату.
По материалам пресс-службы Министерства охраны окружающей природной среды Украины.

Читайте також