В Киеве прошло заседание Комитета по парламентскому сотрудничеству Украина-ЕС

28.02.2007, 11:12

В Верховной Раде Украины состоялось Девятое заседание Комитета по парламентскому сотрудничеству между Украиной и Европейским Союзом. (укр.)

До учасників засідання зі вступним словом звернувся голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Він відзначив послідовність української сторони у відстоюванні євроінтеграційних інтересів. Торкнувшись питання підготовки нової посиленої Угоди між Україною і ЄС, О. Мороз зазначив, що Україна є рівноправним партнером Євросоюзу і співпрацюватиме на паритетних засадах.

Голова Верховної Ради України наголосив на тому, що Верховна Рада готова ратифікувати всі документи, які стосуються співробітництва з ЄС.

О.Мороз висловив побажання, щоб у Заключній заяві, яка буде ухвалена за підсумками 9-го засідання, були відзначені демократичні перетворення в Україні, а також перспективи членства України в ЄС.

Віце-прем'єр-міністр Володимир Рибак нагадав, що 22 лютого Верховна Рада прийняла заяву, в якій закликає ЄС врахувати прогрес, досягнутий у відносинах між Україною і ЄС, та визначити перспективи європейського поступу України. "Ухвалення Заяви свідчить про повне розуміння політичних сил того, що євроінтеграція є стратегічним напрямом державної політики України", - наголосив він.

В. Рибак зазначив, що уряд ставить перед собою завдання провести цілий комплекс реформ у політичному і економічному житті країни, забезпечивши її громадянам європейський рівень добробуту.

Співголова Комітету з парламентського співробітництва, голова української частини Комітету Володимир Вечерко відзначив, що засідання це перший крок до інтенсифікації стосунків між Україною і ЄС. "Вже 5 березня цього року розпочинаються переговори щодо укладення нової базової Угоди між Україною і ЄС, яка замінить нині чинну Угоду з партнерства і співробітництва. Економічною складовою цієї Угоди стане створення зони вільної торгівлі між сторонами, суттєве поглиблення економічного співробітництва" наголосив він.

Другий співголова Комітету, голова частини Європарламенту у Комітеті Адріан Северін відзначив, що члени Комітету, які представляють Україну і Європарламент "є однією командою, яка намагається створити спільні засади для спільного майбутнього". Він наголосив на важливості нової угоди. "Ми хочемо бачити Угоду прагматичною, наповненою конкретними заходами".

А.Северін висловив розуміння щодо прагнення України стати членом ЄС. Водночас він зазначив, що у Євросоюзі проходять процеси перетворення, покликані привести ЄС до нової якості. Він звернувся до учасників засідання зрозуміти, що ЄС також прагне оновлення.

А. Северін, говорячи про перспективи членства України в ЄС, зазначив: "Ми повинні мати спільні підходи, спільну політику, а вже тоді можна говорити про інституційні зміни. Потрібно усвідомлювати, що попереду велетенська робота".

Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Р. Шефферс, виступаючи від імені Країни, що головує у Раді ЄС, висловив розуміння щодо бажання України набути членства в ЄС. Р. Шефферс зазначив, що зараз не слід говорити про якісь чіткі перспективи цього процесу. "Конкретне членство України в ЄС сьогодні неможливе", - наголосив Посол.

Р. Шефферс зазначив, що переговори щодо вступу України в ЄС будуть непростими, але вони ще більше наблизять Україну до ЄС.

Віце-президент Європарламенту Марек Сівец, говорячи про найближчі перспективи співпраці України і ЄС, наголосив на тому, що Україна безумовно повинна просуватись до ухвалення Угоди про асоційоване членство з ЄС і завдання Комітету допомогти в цьому. Він зауважив, що вже зараз можна починати говорити про асоційовану угоду.

Учасники засідання розглянули питання ролі України у регіональних процесах, відносини з Росією та Білоруссю, внесок України у вирішення Придністровського конфлікту.

Широко були обговорені питання економічного співробітництва України та ЄС, включаючи процес вступу України до СОТ та співробітництво у сфері юстиції та внутрішніх справ, включаючи укладення і виконання Угод про реадмісію та спрощення візового режиму.

Комітет ухвалив рішення про виконання положень Заключних заяви та Рекомендацій 8-го засідання, а також рішення про проведення засідань Комітету двічі на рік.

Комітет продовжить своє засідання 28 лютого у місті Донецьку. Члени Комітету розглянуть питання співробітництва України та ЄС у галузі енергетики та регіонального і транскордонного співробітництва між Україною та ЄС.

За підсумками засідання Комітет прийме Заключну заяву та Рекомендації, а також визначить дату і місце проведення наступного засідання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также