Для госпредприятий снижен уровень отчисления прибыли в госбюджет

05.02.2007, 14:59

Кабинет министров Украины утвердил разработанное Министерством финансов постановление о Порядке отчисления хозяйственными организациями в государственный бюджет части чистой прибыли (дохода). (укр.)

Ним, відповідно до Закону України .Про державний бюджет України на 2007 рік, передбачається, що для державних підприємств відрахування частки прибутку до державного бюджету знижується з 50 до 15%.

Для господарських товариств, у статному фонді яких є державна частка, норматив відрахування частини прибутку до держбюджету встановлюється на рівні базових нормативів для виплати дивідендів згідно з їх галузевою належністю. Норматив відрахувань частини прибутку у розмірі 50%, який діяв на протязі 2005-2006 років, створював нерівні умови розвитку цих підприємств по відношенню до підприємств інших форм власності та негативно впливав на темпи їх модернізації, призводив до зниження їх прибутковості і до відповідного зменшення надходжень частини прибутку до державного бюджету.

Зниження нормативу забезпечить створення умов для інноваційного оновлення виробництва, модернізації, технологічного переозброєння та впровадження енергозберігаючих технологій, оскільки збільшиться сума чистого прибутку, який залишається у розпорядженні підприємств державного сектору економіки.

Такий підхід забезпечить збільшення капіталізації державної частки та в подальшому забезпечить збільшення відповідних надходжень до державного бюджету.

Ухвалена Урядом постанова також запроваджує дієвий механізм взаємозаліку щодо сплати частини прибутку та дивідендів до державного бюджету.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також