Чехия окажет Украине поддержку в ее стремлении присоединиться к Евросоюзу

27.03.2007, 15:50

Продолжается официальный визит первого вице-премьер-министра, министра финансов Украины Николая Азарова в Чешскую Республику, где от принимает участие в Европейском банковском и финансовом форуме. (укр.)

У неділю 25 березня 2007 року перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров зустрівся з Президентом Чеської Республіки Вацлавом Клаусом.

Під час приймання від імені Президента ЧР на честь учасників традиційного Європейського банківського і фінансового форуму Микола Азаров і Вацлав Клаус обмінялися думками щодо актуальних питань торгово-економічного і культурно-гуманітарного співробітництва між Україною і Чехією, перспектив європейської інтеграції України, а також проблеми розміщення американських систем ПРО в Чехії.

26 березня Микола Азаров провів переговори з міністром фінансів Чеської Республіки Мірославом Калоусеком.

Перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров відзначив, що Україна повернулася до стійкого економічного розвитку, контролює інфляційні процеси і будує економічну політику на базі збалансованого бюджету поточного року і реалістичних бюджетних проекціях до 2011 року.

Уже поточного року уряд України відновить заморожені системні реформи, які мають на меті модернізувати внутрішній ринок і переконливо презентувати Україну на зовнішніх ринках як державу з прогнозованою політикою, прозорими інтересами, найбільш лояльними в Європі умовами для інвесторів.

Так, реформаторські плани уряду включають прийняття Податкового кодексу, поетапне скорочення ставок податку на прибуток до 20% і податку на додану вартість до 16%, а також глибоку модернізацію економіки на шляху приватизації та енергоефективності.

Україна завершує процедуру вступу до СОТ і днями розпочне переговори стосовно нової розширеної угоди з ЄС.

Міністр фінансів ЧР Мірослав Калоусек запевнив, що Чеська Республіка безумовно надасть Україні підтримку у її зусиллях щодо приєднання до Європейського Союзу.

Він також заявив, що знає, як схвально ставляться чеські компанії до політики і намірів чинного українського Уряду, і тому запевнив, що ЧР готова підтримувати Україну у реформаторських намірах і політично, і на рівні міжнародних експертних консультацій.

Міністри також обговорили проблему неврегульованих зобов'язань за так званою "Ямбургською угодою".

Микола Азаров запевнив:

- Україна нарешті виходить із задовгої кризи. Сьогодні ми можемо не просто інвентаризувати наші давні зобов'язання, але й прокладати маршрути їх поступового виконання. Ми зацікавлені, щоб ніякі старі проблеми не ускладнювали динамічний розвиток співробітництва з усіма нашими партнерами, і в першу чергу, такими важливими і доброзичливими, як Чехія. Зрозуміло, що майже двадцятирічна історія "ямбургських угод" вимагає компромісного переосмислення, оновлення підрахунків. Сьогодні це можливо з огляду на економічні перспективи України і водночас на статус Чехії як члена ЄС, який розглядає запровадження сприятливих режимів для нашої держави.

Сторони домовились про те, що проблема боргу за "ямбургськими угодами" буде розглянута на рівні підготовчих груп, очолюваних заступниками міністрів фінансів двох країн. Також домовлено про прийнятний варіант терміну реструктуризації боргу, що буде покладено в основу підготовки рішення - 10 років.

Предметом роботи підготовчих груп буде уточнення суми боргу, умов, механізмів і термінів його погашення. При цьому переговори вестимуться з урахуванням перспектив двостороннього торгівельно-економічного співробітництва.

Також 26 березня Микола Азаров дав інтерв'ю радіостанції "Свобода" і агентству "Блумберг".
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також

Читайте также