Украинская делегация приняла участие в собрании Совета руководителей ЕБРР

23.05.2007, 11:46

С20 по 22 мая 2007 года в г. Казань (Республика Татарстан, Российская Федерация) состоялось 16-е ежегодное собрание Совета руководителей Европейского банка реконструкции и развития. (укр.)

Під час засідання Ради керуючих банку обговорювалися стратегічні напрями подальшої діяльності ЄБРР, поточні питання співробітництва з банком та подальші напрями взаємодії. Особлива увага приділялася проектам, що реалізуються в пріоритетних сферах економіки України.

Керівник української делегації, заступник міністра фінансів України Андрій Кравець виступив із доповіддю про результати та перспективи співробітництва України з ЄБРР.

Заступник міністра фінансів України відзначив послідовний і продуктивний діалог із керівництвом ЄББР, результатом чого стали домовленості про фінансування проектів модернізації транспортної, енергетичної та муніципальної інфраструктури України. Україна зацікавлена у подальшій співпраці з банком у реалізації проектів як у державному, так і у приватному секторі економіки.

Крім цього, голова української делегації повідомив про основні пріоритети розвитку економіки України та орієнтири зовнішньоекономічного курсу: вступ до ВТО та інтеграція до Європейського Союзу.

Члени української делегації провели зустрічі з представниками окремих країн-донорів, інвестиційних банків та міжнародних фінансових організацій стосовно фінансової підтримки реформ в Україні та подальшої співпраці.

Офіційна делегація України провела презентацію "Енергозбереження та модернізація промисловості України".

Учасникам презентації були представлені основні тенденції розвитку української економіки, параметри бізнесового та інвестиційного клімату в країні.

Уряд України здійснює практичні кроки до створення умов для збільшення інвестицій у пріоритетні сектори економіки та створення сприятливого середовища для ведення бізнесу. Бюджетна політика Уряду відзначається зваженістю, зменшенням фіскального тиску на бізнес та підтримкою інвестиційно-інноваційної моделі економіки. Крім цього, було відзначено, що в Україні сьогодні найбільшу увагу приділяють розробці економічних важелів стимулювання енергозбереження та ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів. У презентації було підкреслено, що Україна планує продовжити політику економічного зростання через проведення структурних реформ в економіці.

Члени української делегації відповіли на запитання учасників презентації щодо пріоритетів та прогнозів економічного розвитку України. Представники ЄБРР, країн-інвесторів, міжнародних фінансових інституцій жваво обговорювали перспективи енергетичного, банківського та фінансового секторів, нових форм фінансового співробітництва між Україною та ЄБРР.

Під час презентації між представниками Укрексімбанку та ЄБРР була підписана угода щодо приєднання до Програми сприяння торгівлі ЄБРР. Відповідно до зазначеної угоди Укрексімбанк залучить кредитні кошти ЄБРР у розмірі 50 млн. євро. Вказана Програма надасть Українським імпортерам та експортерам додаткову можливість фінансування зовнішньої торгівлі.

21 травня делегація України зустрічалася з президентом ЄБРР Жаном Лем'єром. Було підкреслено, що співробітництво України з ЄБРР здійснюється за багатьма пріоритетними напрямками, основними з яких є енергетика та енергозбереження, муніципальна та транспортна інфраструктура, розвиток малого та середнього бізнесу, машинобудування тощо. Особливу увагу було приділено фінансуванню діяльності Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні.

Представники ЄБРР дали позитивну оцінку змінам в економічній сфері в Україні та запевнили у свої підтримці та допомозі у залученні фінансових ресурсів ЄБРР у розвиток пріоритетних галузей економіки країни.

Особливо актуальним для України стає залучення іноземних інвестицій та фінансова підтримка ЄБРР у зв'язку із проведенням у 2012 році в Україні чемпіонату Європи з футболу. Окрім будівництва і реконструкції спортивних споруд, підготовка України до "Євро-2012" передбачає реконструкцію аеропортів та морських портів, ремонт і будівництво автомобільних доріг, розвиток туристичних маршрутів. Зважаючи, що до початку чемпіонату Європи з футболу в Україні має функціонувати розвинута європейська інфраструктура, досвід ЄБРР у розбудові транспортної інфраструктури є дуже слушним (фінансування ЄБРР проектів в транспортній галузі України складає 33% від загального обсягу портфелю).

Було наголошено на важливості проведення у 2008 році Щорічних зборів ЄБРР в Києві, що є важливим індикатором для розширення взаємовідносин з іноземними інвесторами.

Заступник міністра фінансів України Андрій Кравець поінформував Жана Лем'єра про те, що Програми співробітництва на 2007-2009 рр. між Урядом України та ЄБРР і Договір між Урядом України та ЄБРР про співробітництво та діяльність Постійного Представництва ЄБРР в Україні схвалені Кабінетом Міністрів України та будуть підписані найближчим часом.

Положеннями оновленої і розширеної Програми передбачається ініціювання нових проектів у галузі автомобільних доріг, залізничного транспорту, телекомунікацій, транспорту, у муніципальній інфраструктурі, природних ресурсів та енергоефективності.

Сьогодні Україна отримала кошти двох кредитів ЄБРР на загальну суму 175 млн. євро (проект "Відновлення автомагістралі М06 (Київ-Чоп) та реформа фінансування сектору автодоріг" та другий проект "Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп"). По третьому проекту "Ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп" підписані Кредитна та Проектна угоди, сума кредиту - 200 млн. євро. В результаті реалізації цього Проекту транспортно-експлуатаційний стан автомобільної дороги М-06 Київ - Чоп (з урахуванням двох попередніх кредитів) впродовж всієї магістралі буде приведено до європейського рівня, що покращить сполучення з країнами Європейського Союзу.

За умови створення відповідної регуляторної бази для державно-приватного партнерства у галузі автомобільних доріг, що розробляється в рамках Третього проекту в секторі автодоріг, ЄБРР погодився підтримати розробку пілотного проекту, який має бути запропонований "Укравтодором" для розвитку партнерства приватного та державного секторів, та розглянути надання фінансування для концесіонера, вибраного на основі відкритого тендеру.

З метою підвищення рівня безпеки та якості послуг при перевезеннях пасажирів залізничним транспортом із дотриманням міжнародних стандартів, залучено кошти кредиту ЄБРР для реалізації проекту "Впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на залізницях України" (сума кредиту $120 млн.).

Також, Банк підтримав проекти суднобудування та модернізації морських портів в Україні, зокрема Іллічівського порту. В рамках співробітництва з ЄБРР найближчим часом планується підписання угод по проекту "Розвиток інфраструктури Іллічівського морського торгівельного порту" (сума кредиту 26 млн. євро).

У рамках співробітництва в енергетичній галузі та енергозбереженні реалізуються проекти "Модернізація після завершення будівництва другого блоку Хмельницької АЕС та четвертого блоку Рівненської АЕС" (сума кредиту $42 млн.) та "Фінансування Української ЕСКО (друга фаза)" (сума кредиту $20 млн.). Україна особливо зацікавлена в їх успішній реалізації.

Відбулися зустрічі членів української делегації з уповноваженими особами Європейського інвестиційного банку та Північного інвестиційного банку. Предметом бесіди стало налагодження тісних двосторонніх відносин України з цими банками. З представниками цих банків обговорювалися пріоритетні напрями співробітництва та підготовка стратегій та програми співробітництва України із зазначеними організаціями.

Зокрема, під час зустрічі з представниками ЄІБ порушувалися питання щодо підготовки окремих проектів при співфінансуванні банку з іншими МФО.

На зустріч із державним секретарем Міністерства фінансів Швеції Пером Йансеном обговорювалися питання двостороннього співробітництва між країнами.

Сторони приділили увагу розвиткові відносин у сфері технічної допомоги, оскільки Україна є одним з найбільших реципієнтів допомоги в рамках Шведської Програми Співробітництва та Розвитку країн Центральної та Східної Європи.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також