Глава МИД Украины находится с визитом в Германии

25.05.2007, 12:24

24 мая в ходе первого дня официального визита в Федеративную Республику Германию министр иностранных дел Украины Аресний Яценюк провел переговоры с федеральным министром иностранных дел Германии Франком-Вальтером Штайнмайером. (укр.)

Знаменно, що візит глави зовнішньополітичного відомства України відбувається напередодні Самміту G8, проведення якого заплановане на початку червня в Хайлігендамі. На початку зустрічі сторони висловили задоволення динамікою двосторонніх відносин та рівнем політичного діалогу між Україною та Німеччиною. Ми високо цінуємо головування Німеччини в ЄС та G8 і сподіваємося на активний діалог з німецькими партнерами щодо актуальних питань європейської політики та міжнародної проблематики, відзначив міністр А. Яценюк в ході зустрічі.

Сторони обговорили питання двосторонньої співпраці, зокрема в економічній сфері та реалізації спільних завдань у рамках енергетичної політики та безпеки. Міністр А. Яценюк висловив переконання, що Україна як важлива транзитна держава сподівається на те, що Європа виробить єдину енергетичну політику, і Україна стане її частиною та активним учасником.

Окремо було порушене питання співпраці України та Німеччини в міжнародних миротворчих операціях та вирішенні питань регіональних заморожених конфліктів.

Сторони обмінялися також думками щодо шляхів стабілізації ситуації в Афганістані та активізації співпраці з країнами Центральної Азії та Закавказзя.

З огляду на головування Німеччини в ЄС протягом першого півріччя 2007 року А. Яценюк та Ф.-В. Штайнмайер також обговорили перспективи укладання нового договору між Україною та ЄС на заміну Угоді про партнерство і співробітництво. А. Яценюк відзначив, що Україна ставить перед собою реальні завдання, які можна осягнути в процесі євроінтеграції. Це, перш за все, - вільне пересування громадян, доступ до ринків, участь в інфраструктурних проектах, транспортні перевезення, освітні та обмінні програми для студентів і молоді. Важливою проблемою для України є спрощення візового режиму з ЄС. Однак ми переконані, що разом зможемо її вирішити, і це буде доброю ознакою завершення головування Німеччини в ЄС, - підкреслив А. Яценюк.

На завершення зустрічі міністр А. Яценюк запросив Франка-Вальтера Штайнмайера відвідати Україну з візитом у зручний для нього час.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також