Верховная Рада приняла Закон о внесении изменений в Госбюджет-2007 в первом чтении

31.05.2007, 14:38

Верховная Рада Украины приняла в первом чтении законопроект о внесении изменений в Государственный бюджет Украины в связи с решением актуальных вопросов, в частности, проведения досрочных выборов в парламент. (укр.)

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до Державного бюджету України 2007 року, розроблений Міністерством фінансів у зв'язку із необхідністю вирішення найбільш нагальних питань сьогодення.

Серед основних невідкладних питань:

фінансове забезпечення проведення дострокових виборів народних депутатів України;

упередження негативних тенденцій, спричинених весняною посухою;

продовження поетапної ліквідації диспропорцій в грошовому забезпеченні працівників силових структур;

недопущення зростання цін на товарну вугільну продукцію та електроенергію;

збільшення видатків бюджету на розвиток регіонів у 2007 році;

збільшення видатків Державній судовій адміністрації для належного здійснення судочинства.

Зокрема, Центральній виборчій комісії передбачено окрему бюджетну програму для фінансування підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України в обсязі 365 млн. грн.

Також, з метою упередження негативних тенденцій, спричинених весняною посухою, в бюджеті додатково передбачено:

- 100 млн. грн. - для фінансування витрат, пов'язаних з формуванням державного продовольчого резерву, заставних закупівель та інтервенцій на аграрному ринку;

- 50 млн. грн. - для забезпечення сільгосппідприємств, що постраждали від весняної посухи, сортовим насінням під урожай 2008 року;

- 120 млн. грн. - на видатки резервного фонду, які будуть спрямовані, у першу чергу, для покриття фактичних збитків, понесених сільськогосподарськими підприємствами, які постраждали внаслідок весняної посухи у травні цього року;

Крім того, змінами до держбюджету-2007, прийнятими Верховною Радою в березні цього року, було розпочато процес підвищення рівня грошового забезпечення військовослужбовців та працівників силових структур. І саме для продовження поетапної ліквідації диспропорцій в грошовому забезпеченні працівників силових структур новими змінами до держбюджету передбачено виділити такі кошти:

- 217,3 млн. грн. - на збільшення грошового забезпечення середнього, молодшого начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ. Це означає, що середньомісячне грошове забезпечення одного працівника міліції зазначеної категорії зросте порівняно з початком року на 375 грн. (складе щонайменше 1 тис. 250 грн.);

- 2 млн. грн. - Управлінню державної охорони з метою підвищення грошового забезпечення молодшого офіцерського складу та прапорщиків. Грошове забезпечення таких військовослужбовців в середньому збільшиться на 235 грн. в місяць. Наприклад, щомісячний рівень доходу прапорщика складатиме 1800- 1840 грн. в місяць.

Також, з метою недопущення зростання цін на товарну вугільну продукцію та електроенергію передбачається спрямувати 100 млн. грн. вугледобувним підприємствам для часткового покриття витрат із собівартості товарної вугільної продукції. Це пов'язано із збільшенням до кінця поточного року розміру мінімальної зарплати.

Мінфін передбачив додаткові кошти на розвиток регіонів, зокрема:

- 16 млн. грн. - на фінансування місцевих програм соціально-економічного розвитку;

- 2 млн. грн. - на збільшення обсягу додаткової дотації з державного бюджету м. Славутич.

- 9 млн. грн. - на збільшення обсягу субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури регіонів.

- 2 млн. грн. - субвенція на соціально-економічний розвиток м. Біла Церква.

Крім того, для забезпечення належного здійснення судочинства та з метою погашення кредиторської заборгованості минулих років Державній судовій адміністрації збільшено видатки на 31 млн. грн., з яких:

11,9 млн. грн. - на видатки з поточного утримання судів (придбання предметів постачання і матеріалів, охорону приміщень судів, поточний ремонт обладнання, оплату свідкам та потерпілим, народним засідателям, тощо);

3,8 млн. грн. - на оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

1,3 млн. грн. - на виплату вихідної допомоги суддям при звільненні;

2 млн. грн. - на організаційне забезпечення діяльності судів та установ судової системи;

12 млн. грн. - на забезпечення судів належними приміщеннями.

Отже, внесені зміни до держбюджету-2007 сприятимуть вчасному проведенню дострокових виборів народних депутатів України, упередженню негативних тенденцій, спричинених весняною посухою, поетапній ліквідації диспропорцій в грошовому забезпеченні працівників силових структур, а також збільшення видатків на розвиток регіонів у 2007 році.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також