Мороз и Янукович встретились с зарубежными дипломатами

04.06.2007, 11:54

Председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз и премьер-министр Украины Виктор Янукович встретился с представителями дипломатического корпуса, аккредитованными в Украине. (укр.)

Голова Верховної Ради України у своєму виступі проаналізував поточну політичну ситуацію у державі.

У своєму виступі О. Мороз нагадав про підписання Спільної заяви Президента України, голови Верховної Ради України і прем'єр-міністра України щодо невідкладних заходів, спрямованих на розв'язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів до Верховної Ради України.

За його словами, "ми підписали Спільну заяву щодо тих невідкладних заходів, які треба вжити, аби не було політичної і соціальної напруги. І щоб можна було розв'язати цю напругу, в тому числі, і не відкидаючи проведення позачергових виборів до Верховної Ради".

О. Мороз наголосив, що з боку Верховної Ради України "практично всі пункти цього документу виконуються, і я думаю, будуть виконані повністю". Він поінформував, що зараз парламент у рамках політичних домовленостей розглядає пакет відповідних законодавчих актів, зазначивши, що за два дні ухвалити їх всі практично неможливо.

При цьому голова Верховної Ради України вкотре зазначив, що дострокові вибори, у разі їх проведення, мають відбуватися виключно на законних підставах, винятково на підставі частини другої 82-ї статті Конституції України.

О. Мороз поінформував про перебіг подій зі складанням депутатами-опозиціонерами своїх повноважень, розповівши про процедуру позбавлення парламентаріїв депутатського мандату. За його словами, у апараті парламенту зареєстровані "166 чи 168 заяв депутатів". Проте, зауважив О. Мороз, парламентський Комітет з питань Регламенту, перевіривши ці заяви, виявив, що близько 25 з них "викликають сумнів". Окрім цього, сказав голова Верховної Ради України, "є частина і, причому, помітна частина депутатів, які написали заяви про відкликання своїх заяв". "Тобто питання це відкрите", - підсумував він.

Голова Верховної Ради України повідомив, що парламент ухвалив всі законопроекти, "які передбачалися у так званому другому додатку, які стосуються, зокрема, питання вступу України до Світової організації торгівлі, за винятком одного невеликого закону", та підтвердив результати голосування за закони, які були прийняті починаючи з другого квітня, "щоб долучити і представників опозиції, аби вони не були відмежованими від тих законопроектів, які у них сумніву не викликають і вони можуть їх підтримати".

За словами голови Верховної Ради України, проводиться робота щодо створення Державного реєстру виборців.

О. Мороз поінформував, що Президент України направив до парламенту подання щодо нового складу ЦВК.

Голова Верховної Ради України висловив стурбованість з приводу невиконання однією із сторін зобов'язань щодо недопущення втручання поза межами своєї компетенції в діяльність органів судової влади та правоохоронних органів, поінформувавши про ситуацію, що склалася внаслідок видання Указів щодо звільнення генерального прокурора та перепідпорядкування главі держави внутрішніх військ, та тиску на Конституційний Суд з боку Управління державної охорони.

"У будь-якому разі ми вважаємо, що до тих пір, поки не будуть зроблені необхідні кроки по уникненню втручання в діяльність судових органів і правоохоронних органів, ми не можемо говорити про виконання відповідної заяви і не можемо говорити, що забезпечується правова основа для проведення, в тому числі, і дострокових виборів", - заявив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України зазначив, що він не є прихильником проведення дострокових виборів, "але тим не менше, якщо законні підстави будуть, ми підемо на ці вибори, будемо брати в них участь, і я переконаний, що коаліція, яка сьогодні формувала Кабінет Міністрів, переможе". При цьому, зазначив він, всі процеси, пов'язані із достроковими виборами, у разі їх проведення, повинні відбуватися прозоро і відкрито.

О. Мороз наголосив, що інститут Президента України "повинен зробити зустрічні кроки, обумовлені нашою спільною заявою і тими обов`язками, які випливають із обнародування законів і введення їх в дію".

Підсумовуючи, О. Мороз висловив переконання, що "ми самі повинні навести лад у своїй країні, самі повинні знайти компромісні варіанти зняття напружень, а основне, ми повинні перевести всі процеси у правову площину. Тоді буде спокій, лад, упевненість у завтрашньому дні".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также