Спикер Верховной Рады отмечает, что не все выполняют условия Совместного заявления

04.06.2007, 12:03

Председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз отмечает, что не все субъекты политического процесса выполняют свои договоренности, подтвержденные Совместным заявлением Президента Украины, премьер-министра Украины и спикера Верховной Рады. (укр.)

В інтерв'ю журналістам у місті Славутич О. Мороз зазначив, що "зроблено багато, що належало зробити парламенту, зроблено практично все". За його словами, "не з'ясовані деякі фрагменти", пов'язані з реалізацією пункту 2 Спільної заяви, який стосується складання депутатами повноважень. "Якщо вони справді хочуть це зробити, треба зробити все, як слід, щоб не було заяв, написаних одними за інших, і деяких інших речей", - сказав він. За словами голови Верховної Ради України, сьогодні деякі з опозиційних депутатів почали сумніватися, чи варто було це робити, і які будуть перспективи. "Але це вже справа їхнього вибору", - додав О. Мороз.

Також, за його словами, не виконується пункт 7, у якому йдеться про невтручання інститутів влади у роботу судів і правоохоронних органів. "Це принципово важливо, тому у мене викликає турботу невиконання цього пункту", - сказав О. Мороз.

Відповідаючи на запитання журналістів, голова Верховної Ради України висловив думку, що те, чи виконає глава держави свої зобов'язання, залежить від нього.

Відповідаючи на запитання журналістів, у якому режимі працюватиме Верховна Рада України: піде за графіком на канікули, чи буде працювати у якомусь особливому режимі, О. Мороз зазначив, що "є декілька обставин".

Він наголосив, що парламент справився з планом законодавчих робіт на сесію, зазначивши, що більш ніж 80% законів ухвалені конституційною більшістю, при цьому близько 30% проголосовані більш ніж 400 голосами. "Це відповідь тим, хто називає парламент неефективно працюючим", - сказав він.

Верховна Рада України, підкреслив О. Мороз, працює на основі Конституції і Регламенту. За його словами, як парламент працюватиме далі, залежатиме від того, на скільки буде реалізована ідея так званого саморозпуску Верховної Ради України через припинення повноважень депутатів і "авантюрне обнуління виборчих списків". О. Мороз нагадав, що у змінах до виборчого законодавства "авантюра обнуління припинена, але, тим не менше, реалізувати право на дострокове припинення повноважень треба відповідно до Конституції і Регламенту".

За словами О. Мороза, якщо повноваження складуть більш ніж 150 депутатів, то Верховна Рада України у сесійному режимі працювати не буде.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также