Ощадбанк предоставит льготные кредиты сельхозпроизводителям Одесского региона

15.08.2007, 15:32

Ощадбанк предоставит льготные кредиты сельхозпроизводителям Одесского региона, которые пострадали от засухи. (укр.)

В Одеському обласному управлінні Ощадбанку пройшло обговорення питання про заходи щодо зменшення негативних наслідків засухи для сільхозвиробників Одеського регіону.

У нараді взяли участь начальник Головного управління агропромислового комплексу Одеської облдержадміністрації Анатолій Новаковський, фахівці Ощадбанку, "Райффайзен Банк Аваль", банку ?Південний?, інших фінансових установ регіону, представники страхових компаній, керівники фермерських господарств, приватні підприємці.

Анатолій Новаковський повідомив, що внаслідок засухи цього року постраждали 7 південних і східних областей, з яких найбільший збиток нанесений господарствам Одеської, Миколаївської і Херсонської областей. Загальна площа посівів, які постраждали від засухи в Одеському регіоні, перевищила 500 тис. га (це складає понад 27% від загальної площі посівних земель області). У цей час з більш ніж семисот потерпілих господарств тільки близько сорока оформили документи на відшкодування відповідно до Постанови КМУ N 794 від 04.06.2007. При цьому було відмічено, що право на часткову компенсацію отримають тільки ті господарства, які нададуть документальне підтвердження про нанесений збиток. Держава і обласний бюджет передбачають пролонгацію і обслуговування взятих даними господарствами кредитів в термін до 01.12.2008 із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ.

Представники банків загострили свою увагу на проблемі формування резервів у разі пролонгації діючих кредитних угод. Було прийнято рішення за сприяння Одеського банківського союзу звернутися до Національного банку для розв'язання цього питання. Присутні зійшлися на думці, що сільхозвиробникам не вигідно здійснювати рефінансування або брати нові кредити з погашенням діючих через втрату правових основ для відшкодування збитку.

Керівництвом Одеського облуправління Ощадбанку та заступником губернатора Одеського області з питань АПК Миколою Кисиоларем досягнуто угоди щодо співпраці з відбору ефективних господарств для організації їх пільгового кредитування за програмами держбанку. Перше засідання з роз'яснення таких програм відбудеться наприкінці серпня в райцентрі Березівка.
По материалам пресс-службы ОАО "Ощадбанк".

Читайте також

Читайте также