Бойко обещает газ в 2008 году по приемлемой цене

14.09.2007, 13:38

Существенного изменения цены на природный газ для Украины в 2008 году не будет. Об этом заявил министр топлива и энергетики Украины Юрий Бойко. (укр.)

"Наше суспільство може бути впевнено, що ніяких сенсацій (щодо ціни газу на 2008 рік ред.) не буде, ніхто не збанкрутує, ніхто не замерзне, а Європа може працювати спокійно", - заявив міністр. "Запаси газу в українських підземних сховищах наближаються до відмітки 30 мільярдів кубометрів це майже половина річної потреби країни", - підкреслив Бойко.

Бойко відзначив, що три чверті накопиченого газу призначено для споживання України, і лише 7 мільярдів кубометрів для підтримки стабільності російського експорту в країни Європи.

"Накопичених запасів вистачить не тільки на найближчий опалювальний сезон, але, ймовірно, і на наступний, - підкреслив Бойко. - Навіть якщо виникнуть якісь коливання ціни (газу, що імпортується, ред.), то ми, маючи цей відносно дешевий газ, забезпечимо стабільність і прогнозовану ціну".

За словами Бойко, в україно-російських газових переговорах немає чинника газотранспортної системи. "Я хочу ще раз повторити формулу ціни газу для нашої країни - як це було і як це буде наступного року - це вартість газу на межі Туркменістан/Узбекистан плюс вартість транспортування. А все інше - політичні спекуляції, які ми, на жаль, чуємо достатньо часто, особливо в передвиборний період", - сказав міністр.

Юрій Бойко відкинув звинувачення в непрозорості ціноутворення на імпортний газ. Як заявив міністр, формула ціни "дуже проста" для кожного, хто цікавиться цим питанням, а не шукає привід для політичних спекуляцій.

"Формула ціни імпортного газу для України абсолютно прозора: 100 доларів коштує туркменський газ на межі Туркменістан/Узбекистан і 30 доларів коштує доставка цього газу до нашої країни за 2 тисячі кілометрів", - пояснив Юрій Бойко.

Кажучи про прогнозовану ціну імпортного газу на наступний рік, Бойко в черговий раз підкреслив, що підвищення, якщо воно і буде, не буде значним.

"Головне в тому, що нам вдасться утримати ціну туркменського газу на рівні 100 доларів. Це головне, тому що з 55 мільярдів кубометрів імпортного газу, 40 цього року будуть туркменськими, а що залишилися 15 - це навпіл узбецький і казахський газ, - сказав Юрій Бойко. - Якщо ми утримаємо (туркменський газ ред.), то утримаємо і казахський і узбецький. У них не буде ніяких очікувань по підвищенню ціни".

Коментуючи позицію Мінпаливенерго в ході переговорів по ціні газу на наступний рік, Бойко підкреслив: "В цілому ми розглядаємо цю проблему досить просто: якщо ми комусь щось переплатимо, то це означатиме відтік засобів з нашої економіки в економіку інших держав". "Тому ми зобов'язані купувати газ якомога дешевше. Це поки нам вдається", - підкреслив міністр палива і енергетики.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также