Предприятия ТКЭ Закарпатья и Херсонщины плохо расчитываются за потребленный газ

26.09.2007, 12:12

ДК "Газ Украины" обращает внимание руководителей местных органов власти и предприятий ТКЭ на кране неудовлетворительный уровень расчетов с компанией предприятиями теплоснабжения Закарпатской и Херсонской областей за потребленный с начала 2007 г. природный газ. (укр.)

Якщо загалом середній рівень розрахунків теплопостачальних підприємств в Україні з компанією станом на 24 вересня складає 81% (їх загальний борг за спожитий з початку 2007 р. природний газ - 785 млн. грн.), то підприємства ТКЕ Закарпаття розрахувалися лише на 56% (борг з початку року - 11,1 млн. грн.), Херсонщини - на 46% (борг - 27 млн. грн.). У той же час оперативний моніторинг засвідчує, що населення у переважній більшості вчасно й сумлінно сплачує теплопостачальникам за спожиту теплову енергію (в середньому на рівні 90-93%).

Підприємства ТКЕ Закарпатської та Херсонської областей незадовільно виконують графіки погашення заборгованості, накопиченої з початку року, які були складені самими тепловиками та погоджені керівництвом місцевих органів влади. У Закарпатті такий графік на міжопалювальний період виконується підприємствами ТКЕ лише на 12%, на Херсонщині - на 39%.

Серед найбільших боржників - Ужгородське комунальне підприємство "Уж-тепло" (рівень розрахунків за газ з початку 2007 р. - 51%, виконання графіка погашення заборгованості у міжопалювальний період - 9%, борг у 2007 р. - 7 млн. грн.), "Мукачівтепло" (відповідно 50%, 29%, 2,7 млн. грн.), ВАТ "Херсонська ТЕЦ" (31%, 41%, 14,3 млн. грн.), міське комунальне підприємство "Херсонтеплоенерго" (62%, 44%, 6,3 млн. грн.), Новокаховське комунальне підприємство "Енергозбереження" (37%, 27%, 2,6 млн. грн.) та інші.

Враховуючи незадовільний рівень розрахунків теплопостачальних-боржників Закарпаття та Херсонщини, ДК "Газ України" наголошує, що не вбачає законних підстав брати на себе зобов'язання щодо постачання цим підприємствам ТКЕ природного газу для вчасного початку опалювального сезону 2007-2008 рр.

Відповідно до встановленого Кабінетом Міністрів України чинного порядку забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом здійснюється лише за умови його стовідсоткової оплати.

Згідно вимог ст. 13 Закону України "Про теплопостачання" відповідальними за забезпечення теплом населення є керівники органів місцевого самоврядування.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также