Спикер Верховной Рады встретился с представителями Миссии наблюдателей за выборами ПА ОБСЕ

05.09.2007, 11:44

4 сентября председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз встретился с представителями Миссии наблюдателей за выборами ПА ОБСЕ. (укр.)

На початку зустрічі О. Мороз високо оцінив роль Місії "у цей непростий час". Говорячи про виборчу кампанію, голова Верховної Ради зазначив, що "зовні для спостерігачав все буде виглядати пристойно". "Проте є багато нюансів, про які необхідно знати", - сказав він.

Зокрема, за словами О. Мороза, Президент бере участь у передвиборній кампанії на боці однієї політичної сили, напередодні виборів "проведено зачистку керівників органів виконавчої влади в регіонах, всупереч Конституції призначені керівники місцевих судів". Серед інших порушень голова Верховної Ради вказав на те, що "дві політичні сили, що ініціювали вибори, почали виборчу кампанію задовго до початку виборчих перегонів". Окрім цього, зазначив він, заблоковано Конституційний Суд України, Центрвиборчком перебуває під впливом Секретаріату Президента.

"Іншими словами, адміністративні структури на чолі з Президентом готуються не стільки до виборів, скільки до їх фальсифікацій. Самі вибори організовані в антиконституційний спосіб", - зазначив О. Мороз.

При цьому, наголосив він, "заради реваншу, узурпації влади, авторитаризму суспільству нав'язується думка щодо недосконалості Конституції".

В свою чергу, Тоне Тінісгард, віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ, голова Місії, висловила згоду з думкою О. Мороза щодо необхідності довшого перебування спостерігачів за виборами.

За її словами, по завершенні виборчих перегонів спостерігачі викладуть свою думку у відповідному документі. "Нас всіх дуже цікавить ситуація в Україні", - сказала Тоне Тінісгард.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також