ЦИК зарегистрировала 14 общественных организаций, которые будут наблюдать за выборами

07.09.2007, 11:30

За внеочередными выборами в Верховную Раду Украины будут наблюдать 14 общественных организаций. (укр.)

Як відомо, ще на початку виборчого процесу відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" Центральна виборча комісія розпочала розгляд клопотань громадських організацій про дозвіл мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року. Цей процес тривав до 30 серпня включно.

Згідно з Законом Комісія не пізніш як на десятий день з дня отримання клопотання приймає рішення про надання дозволу громадській організації мати офіційних спостерігачів або про відмову в наданні такого дозволу.

6 серпня Центральна виборча комісія надала перший дозвіл мати офіційних спостерігачів Всеукраїнській громадській організації "Інститут Адвокасі". 6 вересня Центрвиборчком прийняв заключну постанову з цього приводу, якою надав такий дозвіл Всеукраїнському громадському об'єднанню "НОВА ГЕНЕРАЦІЯ".

Таким чином, станом на 6 вересня дозвіл мати офіційних спостерігачів під час позачергових виборів до Верховної Ради України надано 14 громадським організаціям:

- Всеукраїнській громадській організації "Інститут Адвокасі";

- Всеукраїнській громадській організації "Комітет виборців України";

- Громадській організації "Товариство випускників Фізико-технологічного інституту "Оплот" (на території Дніпропетровської області);

- Громадській організації "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини" (на території міста Чернігова);

- Всеукраїнській молодіжній організації "Демократичні перетворення України";

- Запорізькій обласній організації "Виборці за чесні вибори" (на території Запорізької області);

- Федерації професійних спілок України;

- Молодіжній громадській організації "Асоціація молодих реформаторів" (на території Волинської області);

- Чернівецькому обласному громадському об'єднанню "Буковинський центр виборчих технологій" (на території Чернівецької області);

- Всеукраїнській громадській організації "Фонд сприяння демократичним виборам";

- Спілці української молоді в Україні;

- Дніпропетровській обласній громадській організації "Народний контроль" (на території Дніпропетровської області);

- Громадській організації "Всеукраїнська Спілка "Берегиня України";

- Всеукраїнському громадському об'єднанню "НОВА ГЕНЕРАЦІЯ".

Таким чином, 8 із 14 громадських організацій мають право поширювати свою діяльність зі спостереження за виборами на всю територію України.

Згідно з Законом, перелік зазначених громадських організацій днями буде офіційно опубліковано в газетах "Голос України" та "Урядовий кур"єр".

Довідково. Громадські організації, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані у законодавчо встановленому порядку не менш як за два роки до дня виборів, мають право за дозволом Центральної виборчої комісії мати офіційних спостерігачів, які ведуть спостереження за перебігом виборчого процесу, в тому числі за голосуванням, підрахунком голосів і встановленням підсумків голосування на будь-якій виборчій дільниці та в територіальному виборчому окрузі.

Офіційні спостерігачі від громадських організацій реєструються окружною виборчою комісією за поданням громадської організації, яка отримала відповідний дозвіл.
По материалам пресс-релиза Центральной избирательной комиссии Украины.

Читайте також