Премьер-министр Украины объявила "инициативу прозрачности" в отношениях между властью и бизнесом

25.01.2008, 11:11
Во время встречи с инвесторами премьер-министр Украины Юлия Тимошенко объявила "инициативу прозрачности" в отношениях между властью и бизнесом. (укр.)

За словами Юлії Тимошенко, прозорість у діяльності уряду має бути "в кожній  клітині урядової роботи, в кожному етапі реформ і побудови нових процедур.  

Як повідомила глава уряду, ініціативи прозорості мусять починатися з реформування системи правосуддя. "Якщо ми цього не зробимо, ми не зможемо просунутися до наступних етапів, які, власне, створюють нормальний інвестиційний клімат в Україні", - наголосила Юлія Тимошенко, додавши, що зробити нашу систему правосуддя доступною, справедливою, і такою, яка не допускає корупції, можна у короткі терміни - потрібна лише воля вищого керівництва держави. 

Наступним напрямком, в якому кожен крок має базуватися на "ініціативах прозорості", на думку прем'єр-міністра, є абсолютно прозора приватизація, що регулюватиметься законодавством, у якій на рівних умовах зможуть брати участь всі зацікавлені інвестори. "Ми зробимо так, щоб процес приватизації, який був пройдений "Криворіжсталлю", став нормою, передбаченою в законах, - коли є професійно виписана приватизаційна угода, абсолютно відкритий аукціон, рівний доступ до конкурсу усіх бажаючих інвесторів", - прокоментувала Юлія Тимошенко. 

Досягнення прозорих процедур з продажу або передачі в оренду землі - наступний пріоритет, який, за словами глави уряду, має сьогодні чітко регулюватися на законодавчому рівні. Прем'єр-міністр також наголосила на необхідності впровадження прозорих процедур при видачі ліцензій, зокрема на розробку надр, на видобуток корисних копалин. 

Як наголосила Юлія Тимошенко, прозорість у відносинах між бізнесом і владою має бути двостороннім рухом назустріч одне одному. "Ми рухаємося в прозорості всіх процедур, що здійснює влада, ви рухаєтеся в прозорих процедурах зі сплати податків і інших обов'язкових платежів", - зауважила керівник уряду. 

У цьому контексті прем'єр-міністр повідомила, що через кілька днів уряд започаткує багатоканальну систему комунікації з усіма підприємцями країни, яка буде спрямована на подолання корупції. На думку Юлії Тимошенко, лише завдяки постійному діалогу між владою і бізнесом вдасться мінімізувати хабарництво у регуляторній діяльності. Насамперед, це передбачає суттєве спрощення регуляторних процедур. 

За словами Юлії Тимошенко, перелік "ініціатив прозорості" має бути доповнений самими підприємцями і інвесторами для того щоб в Україні створити належний інвестиційний клімат. 
Инф. Кабинета Министров Украины.

Читайте також