Количество обращений граждан в Верховную Раду продолжает расти

15.02.2008, 15:54
В Верховную Раду Украины в 2007 году поступило около 70 тысяч обращений, заявлений и жалоб граждан. (укр.)

Як повідомляє Відділ звернень громадян апарату Верховної Ради України, протягом останніх років зберігається тенденція до зростання кількості звернень від найменш соціально захищених верств населення. Якщо у 2005 році частка таких звернень становила 38,9%, у 2006 р. - 44,6%, то у 2007 році цей показник збільшився до 47%. 

Протягом минулого року до парламенту надійшло близько 12 тисяч заяв і скарг від пенсіонерів, осіб похилого віку; близько 5 тисяч - від інвалідів загального захворювання; більше 4 тисяч - від інвалідів Великої Вітчизняної війни; більше 3 тисяч - від ветеранів праці. 

У 2007 році комітетами Верховної Ради України та Спеціальною контрольною комісією Верховної Ради України з питань приватизації розглянуто 14,4 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян. Це майже на 0,5 тис. більше, ніж за 2006 рік. Найбільшу кількість звернень розглянуто в комітетах Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів (3284), з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (2116), з питань правосуддя (1869), з питань економічної політики (1217), з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (1104). 

За цей період депутатськими фракціями у Верховній Раді України опрацьовано близько 7 тисяч пропозицій, заяв і скарг. 

До керівництва парламенту звернулося понад 3 тисячі громадян. 

Протягом 2007 року у Верховної Раді України на особистому прийомі громадян побували більше 10 тисяч осіб. 

Як і раніше, значна частина звернень стосується: проблем забезпечення законності та охорони правопорядку (майже 29,6% від їх загальної кількості); соціального захисту та пенсійного забезпечення (22%); подій в країні та за кордоном, підсумків роботи Верховної Ради України, діяльності Президента та Уряду держави, народних депутатів України та органів влади (8,4%); житлового, комунального і шляхового господарства (6,8%); реформування економіки, ринкових відносин, підприємництва, приватизації, політики цін і податків (5,2%); релігії (4,4%); охорони здоров'я (2,5%); праці (2,4%) 

Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій, упродовж 2007 року до народних депутатів України, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулося близько 400 тисяч виборців, розглянуто близько 100 тисяч письмових звернень, проведено близько 60 тисяч особистих прийомів та зустрічей з виборцями. 

Структурними підрозділами апарату Верховної Ради України опрацьовано більше 45 тисяч пропозицій, заяв і скарг. Їх переважна частина (майже 34,2 тисячі) розглянута у Відділі з питань звернень громадян. 

Пропозиції, заяви і скарги громадян, що надходили до Верховної Ради України розглядалися згідно з чинним законодавством і надсилалися для вирішення порушених у них питань до відповідних органів державної влади, місцевого самоврядування, прокуратури, суду та систематично аналізувалися. 
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також