Украинские миротворцы продолжают нести службу в Косово

20.02.2008, 11:21
Украинские миротворцы в Косово совместно с другими миротворческими подразделениями многонациональной тактической группы "East" сил КФОР во взаимодействии с международной полицией ООН и местной властью принимают участие в проведении операции "Red knight east". (укр.)

Українські військовослужбовці національного контингенту спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР у взаємодії з міжнародною поліцією ООН та місцевою владою беруть участь в проведенні операції "Red knight east". 

Хід проведення операції носить глобальний характер і до її проведення залучені усі миротворчі підрозділи багатонаціональної тактичної групи "East" - США, Польщі, України, Греції, Румунії, Литви та Вірменії. 

Головне завдання "УкрПолбату" в ході проведення цієї операції - недопущення можливого протистояння між представниками сербської та албанської общин, демонстрація населенню східних районів Косового намірів збереження безпечного середовища та свободи пересування. 

Варто додати, що у випадку загострення обстановки проведення операції "Red knight east" припиняється і негайно розпочинається операція "Decisive Augustаs". Її мета полягає у врегулюванні гострих ситуацій під час проведення масових акцій чи демонстрацій, забезпечення безпеки в муніципалітетах Качанік та Штрпце, а також на прикордонній ділянці з Македонією. 

Як повідомив тимчасово виконуючий обов'язки командувача Об'єднаного оперативного командування Збройних Сил України генерал-майор Сергій Попко, ситуація у зоні відповідальності національної складової "УкрПолбату" залишається стабільною і контрольованою. 

Цьому сприяють толерантність українських миротворців по відношенню до місцевого населення, постійний контакт з головами населених пунктів муніципалітету Штрпце, який з метою своєчасного попередження проблемних ситуацій особисто підтримує командир українського миротворчого контингенту
підполковник Олександр Нестеренко. 

Про це свідчить мирний характер мітингу, який відбувся 18 лютого у населеному пункті Штрпце - адміністративному центрі однойменного муніципалітету. В цей день майже 4 тисячі представників сербської общини вийшли на центральну площу Штрпце, щоби виразити свою позицію щодо проголошення парламентом Косового незалежності краю. Мітинг пройшов організовано та без порушень громадського порядку. 

На сьогодні підрозділи українського миротворчого контингенту, що дислокуються у базовому таборі "Бреза", продовжують виконувати завдання із забезпечення миру і стабільності на території муніципалітету Штрпце. За минулу добу українські миротворці здійснили 8 патрулювань, виставили спостережний пост, перевірили на наявність зброї та заборонених для зберігання предметів і наркотичних речовин 33 автомобілі та 74 особи. 

Довідка. Українські миротворчі підрозділи виконують завдання у Косовому з 1 вересня 1999 року. 

Серед основних завдань, що покладаються на 181 військовослужбовця національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "East" сил КФОР - патрулювання, забезпечення безпеки пересування місцевих жителів, несення служби на спостережних постах, надання гуманітарної допомоги, перевірка автомобільного транспорту та населення на предмет наявності зброї, вибухівки, наркотичних речовин та контрабанди, охорона історичних пам'ятників тощо. 

Загалом до складу сил КФОР в Косовому входять майже 16 тисяч військовослужбовців з 34 країн світу. 
Инф. Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также