Парламент принял в первом чтении проект Трудового кодекса Украины

20.05.2008, 11:22
Верховная Рада Украины приняла в первом чтении проект Трудового кодекса Украины. (укр.)

Законопроектом (реєстр. N1108) пропонується визначити основні засади і механізми реалізації трудових прав й гарантій працівників, створення належних умов праці та забезпечення захисту інтересів працівників і роботодавців в умовах ринкової економіки з урахуванням положень міжнародно-правових документів з питань праці. 

Проект містить положення, спрямовані на адаптацію трудового законодавства України до Європейської соціальної хартії (переглянутої), інших міжнародно-правових актів - Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, а також конвенцій і рекомендацій Міжнародної організації праці (статті 4 - недопущення дискримінації у сфері праці, 5 - заборона примусової праці, 21 - основні права працівника, 26 - основні права роботодавця тощо). 

В законопроекті, зокрема, визначено "зміст трудової функції працівника та її співвідношення з переліками робіт, що наводяться в кваліфікаційних характеристиках". Статтею 16 передбачено, що акти трудового законодавства регулюють відносини з дня набрання ними чинності та не мають зворотної сили, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують матеріальну та дисциплінарну відповідальність особи. 
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.


Читайте також