Создан Координационный Совет банковских Ассоциаций стран-членов ГУАМ

03.06.2008, 14:57
Президенты банковских Ассоциаций Украины, Азербайджана, Грузии и Молдовы создали Координационный Совет банковских Ассоциаций стран-членов ГУАМ. (укр.)

29–30 травня 2008 р. в м. Баку (Азербайджан) відбулася міжнародна конференція “Стратегія розвитку ГУАМ”, під час якої було утворено Координаційну Раду банківських Асоціацій країн-членів ГУАМ.

Угоду про створення Координаційної Ради банківських Асоціацій країн-членів ГУАМ підписали у Баку президент Асоціації банків Азербайджану Ельдар Ісмаїлов, президент Асоціації банків Грузії Зураб Гвасалія та президент Асоціації банків Молдови Думитру Урсу та президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Як зазначено у підписаному документі, Координаційна Рада створена для активізації спільних зусиль банківських асоціацій Грузії, України, Азербайджану та Молдови у справі підвищення їхньої ролі в розвитку й інтеграції економік країн-членів ГУАМ. 

Відповідно до підписаного Положення про Координаційну Раду її діяльність буде спрямована на:

- формування передумов для розширення високоякісного банківського супроводу руху товарів, послуг і капіталів на економічному просторі учасників; 
- розвиток інфраструктури міжбанківського обслуговування на базі сучасних інформаційних технологій і міжнародних стандартів, включаючи встановлення прямих кореспондентських відносин між банками країн-членів ГУАМ; 
- сприяння впровадженню в кредитно-розрахункові відносини між господарюючими суб'єктами держав ГУАМ грошово-кредитних інструментів, прийнятих у світовій практиці; 
- аналіз банківського законодавства держав і вироблення пропозицій по його вдосконалюванню відповідно до міжнародних стандартів; 
- удосконалення механізмів, що перешкоджають використанню банків для «відмивання» доходів, отриманих незаконним шляхом; 
- обмін поточною фінансово-економічною й банківською інформацією, нормативно-правовими актами; 
- організація взаємообміну професійним досвідом, включаючи навчання персоналу. 

При цьому Координаційна Рада має право співпрацювати з усіма державними, приватними й неурядовими організаціями країн-членів ГУАМ.

На першому засіданні Координаційної Ради також було вирішено, що головування в Раді кожного року буде змінюватися. Головою Ради щороку буде обиратися керівник тієї Асоціації, країна якої головуватиме в ГУАМ. Цього року головою Координаційної Ради обрано президента Асоціації банків Азербайджану Ельдара Ісмаїлова.

Під час прес-конференції з приводу створення Координаційної Ради банківських Асоціацій країн-членів ГУАМ президент Асоціації банків Азербайджану Ельдар Ісмаїлов відзначив, що після 10-річного функціонування ГУАМ головним завданням є реалізація конкретних проектів, пов'язаних з інвестиціями й фінансами. «Іншими словами, необхідна розробка спільних проектів, які підтвердять, що ГУАМ - об'єктивно реальна організація», - наголосив він.

На «круглому столі» за участю голів банківських асоціацій і провідних банків Грузії, України, Азербайджану й Молдови, що відбувся в рамках міжнародної конференції «Стратегія розвитку ГУАМ», його учасники висловилися за поступову відмову від використання “третьої” іноземної валюти в товарообігу між країнами-членами ГУАМ. 

“Якщо між нашими країнами не буде третьої валюти, співробітництво буде просуватися більш успішно», - заявили представники банків країн-членів ГУАМ. Зокрема наголошувалося, що до 2012 року рівень товарообігу між країнами ГУАМ може досягти позначки в $10 млрд. Очевидно, що банкіри повинні бути готові до обслуговування такого товарообігу. Тому сьогодні для формування й розвитку міжрегіонального банківського співробітництва необхідне створення відповідної банківської інфраструктури в рамках ГУАМ.

Окрім цього, під час конференції відбулося обговорення реалізації програми вільної торговельної зони ГУАМ. Як відзначив координатор програм з економічних питань ГУАМ Сабухі Теміров, передбачається створення ефективної системи взаємних розрахунків, розвитку співробітництва в проведенні торгово-економічної політики в різних галузях економіки, а також забезпечення чесної конкуренції. “Всім товарам, що проходять митницю країн-учасниць ГУАМ, має надаватися режим аналогічний тому, що застосовується щодо національних товарів і товарів третіх країн. Вільна торговельна зона передбачає, що всі збори й платежі за винятком мита у зв'язку із ввозом і вивозом товарів не повинні перевищувати розумних меж прямих фактичних витрат. Передбачається уніфікація митних процедур, введення єдиних форм митної й товаросупроводжувальної документації, взаємне визнання митних документів», - наголосив він.

На конференції також наголошувалось, що ГУАМ має намір активізувати роботу зі створення конкурентоспроможного й привабливого транспортного коридору між країнами-учасниками.

Окрім цього обговорено ідею інтеграції фондових ринків країн-членів ГУАМ. При цьому представниками банківських асоціацій було підкреслено, що інтеграція фондових ринків можлива в тому випадку, якщо самі вони будуть ефективними й дієздатними, для чого необхідно здійснювати інституціональний розвиток і поліпшення інфраструктури.
Під час візиту Президента АУБ Олександра Сугоняка до Баку він також провів зустрічі та обговорення з керівництвом Центробанку та парламентського Комітету з питань фінансово-економічної політики Азербайджану, надзвичайним й повноважним послом України в Азербайджані Борисом Клімчуком. 

Від українських банків в роботі міжнародної конференції “Стратегія розвитку ГУАМ” брав також участь заступник голови Правління ВАТ “Укрексімбанк” Віталій Лісовенко.
По материалам пресс-релиза Ассоциации украинских банков.

Читайте також