Ливия заинтересована в проекте строительства нового НПЗ в Украине

04.06.2008, 16:24
Представители ОАО "Укртранснафта", инвестиционного фонда "Ливия-Африка" и компании "Tamoil Group" обсудили проект строительства в Украине нового НПЗ. (укр.)

ВАТ "Укртранснафта" та представники інвестиційного фонду "Лівія-Африка" і компанії "Tamoil Group", на виконання домовленостей досягнутих в ході візиту Президента України В. Ющенка до Великої Соціалістичної Народної Лівійської Арабської Джамахірії, провели зустріч з метою обговорення проекту будівництва в Україні нового сучасного нафтопереробного заводу з глибокої переробки легкої нафти.

В ході зустрічі ВАТ "Укртранснафта" презентувала маркетингове дослідження щодо будівництва в Україні нового сучасного нафтопереробного заводу з глибокої переробки легкої нафти, розробленого на замовлення Товариства компанією "Mott MacDonald". Результати даного дослідження показали перспективність та доцільність реалізації цього проекту.

В ході обговорення маркетингового дослідження, лівійська сторона висловила зацікавленість у проекті будівництва нового НПЗ. Сторони домовилися, що після вивчення матеріалів дослідження, чергова зустріч буде проведена на базі МНТ "Південний" у м.Южний, Одеської області у найближчий час для визначення формату співробітництва та кроків для подальшої співпраці.

Під час Міжнародного енергетичного форуму, який відбувся в Києві 22 травня 2008 року в рамках Самміту з питань енергетичної безпеки, компанія Mott MacDonald презентувала маркетингове дослідження щодо будівництва нового нафтопереробного заводу (НПЗ) з переробки легкої нафти в Україні.

На думку експертів компанії Mott MacDonald, з огляду на ринкове становище та політичний клімат для реалізації проекту будівництва нового НПЗ в України настав найбільш сприятливий час.

Передбачається, що новий НПЗ буде виробляти нафтопродукти за стандартом Євро 5, який почне діяти в ЄС у 2009 році. Це дозволить збільшити конкурентні позиції у порівнянні із існуючими НПЗ України, стати основою експорту до Європи та збільшити можливості із забезпечення нафтопродуктами регіону.

Очікувані капіталовкладення у будівництво нового НПЗ складуть близько 3-4 млрд. доларів США. Тривалість будівельних робіт – 3-5 років. Запропонована продуктивність НПЗ – 10.5 млн. тонн нафти на рік.
По материалам пресс-релиза ОАО "Укртранснафта".

Читайте також