ЕС разочарован отсутствием результатов в работе украинской власти

04.12.2009, 11:24

Накануне очередной встречи руководителей Украины и Европейского Союза представители ЕС дали понять, что разочарованы отсутствием результатов в работе украинской власти, которые бы приблизили Украину к европейским стандартам. (укр.)

Напередодні чергової зустрічі керівників України та Євросоюзу чільні представники ЄС дали зрозуміти, що розчаровані відсутністю результатів у роботі української влади, що мали би наближати Україну до європейських стандартів.

Ще рік тому на нинішній саміт у Києві покладали великі надії і Президент Ющенко не раз казав, що саме тут буде підписано угоду про асоціацію з ЄС, але ще задовго до зустрічі Україні дали зрозуміти, що цього не станеться.

Для боротьби з корупцією потрібна воля і створення таких умов, які би зменшували адміністративне регулювання для ведення бізнесу. Натомість постійний представник Євросоюзу в Україні Жозе Тешейра сказав про відсутність виконання обіцянок влади у Києві упроваджувати реформи.

Пан Тешейра нагадав, що одразу після Помаранчевої революції чільні українські керівники заявляли про потребу конституційної реформи, щоб краще окреслити повноваження різних гілок влади, але жодного поступу у цьому не було досягнуто. Представник ЄС також вказав на відсутність реформ в економіці, які би зменшували бюрократичні перешкоди для ведення бізнесу та брак намагань диверсифікувати українську економіку, яка опинилася залежною від кількох енерговитратних і вразливих до міжнародних криз галузей. Жозе Тешейра також заявив, що не бачить в української влади волі до боротьби з корупцією.

Співзвучними, хоч і більш дипломатичними були заяви напередодні саміту з вуст інших чільних представників ЄС.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Барозу, заявивши про підтримку України, зауважив: водночас ми сподіваємося, що політичні лідери України впевнено і рішуче здійснять суттєві кроки в програмі реформ.

Комісар ЄС Беніта Фереро Вальднер також сказала, що ми будемо закликати наших українських партнерів дати новий імпульс українським реформам. Про це повідомляє ВВС.

Читайте також