Укрэксимбанк увеличил уставный капитал

10.02.2009, 12:03
Кабинет Министров Украины принял решение об увеличении уставного капитала открытого акционерного общества "Государственный экспортно-импортный банк Украины" (ОАО "Укрэксимбанк") с 3699999238 грн. до 6762632262 гривен. (укр.)

Як зазначив голова Правління ВАТ "Укрексімбанк" Віктор Капустін, відповідну постанову уряду України прийнято з урахуванням розуміння ситуації, яка склалася в економіці держави, зокрема стрімкого падіння обсягів виробництва в окремих галузях промисловості та реального валового продукту (ВВП), девальвації національної валюти, підвищення курсу долара та усвідомлення необхідності вжиття нагальних заходів задля врегулювання кризових явищ і мінімізації їх наслідків шляхом відновлення стабільності у життєво важливих сферах економіки, особливо у контексті макроекономічних прогнозів на 2009 рік.  

"Рішення про збільшення статутного капіталу Укрексімбанку, 100% акцій якого належать державі, є результатом спільного розуміння ролі одного з найбільших системних банків України, стратегічним завданням якого, особливо в умовах фінансово-економічної нестабільності, є підтримка національного товаровиробника, передусім експортоорієнтованого", - відзначив Віктор Капустін.

Голова Правління ВАТ "Укрексімбанк" додав, що збільшення статутного капіталу Укрексімбанку є позитивним прикладом реагування власника банку – держави - на глобальні кризові явища, спрямованого на забезпечення стабільності й відновлення довіри до банківської системи України з боку населення та суб’єктів господарювання. 

Важливим чинником, що вплинув на рішення про збільшення статутного капіталу банку є традиційна прозорість діяльності фінансової установи. Свідченням цього є той факт, що ВАТ "Укрексімбанк" у строк згідно з відповідною постановою НБУ провів діагностику свого фінансового стану, яку здійснювала одна з визначених Нацбанком України незалежна аудиторська компанія. Успішному проходженню діагностики сприяла також помірно консервативна політика ВАТ "Укрексімбанк", ефективна система ризик-менеджменту, які дозволили банку накопичити достатній запас ліквідності для стабільної роботи ще до початку кризи. 

Збільшення статутного капіталу ВАТ "Укрексімбанк" в умовах економічної нестабільності є послідовним кроком з огляду на важливість стабілізації негативних процесів у національній економіці та підвищення довіри до України з боку міжнародних інвесторів. 

У цьому контексті доцільним буде відзначити, що ефективність роботи ВАТ "Укрексімбанк" на внутрішньому та міжнародному ринку знаходить підтвердження у тому, що в період економічної нестабільності банк зберіг довіру до себе серед іноземних кредиторів та партнерів. Практичним прикладом цього є, зокрема, рішення Ради Виконавчих Директорів ЄБРР від 16 грудня 2008 року про надання Укрексімбанку кредитної лінії в обсязі $50 млн. для продовження фінансування спільної Програми енергоефективності в Україні, в реалізації якої Укрексімбанк успішно бере участь з квітня 2007 року, а також нещодавнє підписання Кредитної угоди на суму $50 млн. між Укрексімбанком та Північним Інвестиційним Банком. 

Державний експортно-імпортний банк України - універсальна кредитно-фінансова установа із 100% державним капіталом. Від дня заснування Банк незмінно входить до групи найбільших системних банків України, має найбільш розгалужену в Україні мережу банків – кореспондентів, яка включає понад 850 банківських установ у різних країнах світу. За результатами досліджень міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor’s та Агентства фінансових ініціатив "Інформаційна прозорість українських банків у 2006 році" та "Корпоративне управління в банківському секторі України в 2006 році" ВАТ "Укрексімбанк" отримав найвищу оцінку експертів за інформаційну прозорість. З 2001 по 2007 роки банк щороку отримував визнання від банку "JP Morgan Chase" (США) як один з кращих банків-кореспондентів по всьому світу за якістю розрахунків у доларах США.
Инф. пресс-службы ОАО "Укрэксимбанк".


Читайте також