Парламент на прошлой неделе принял 19 законов

23.03.2009, 11:22
На протяжении сессионной недели 17-20 марта Верховная Рада Украины одобрила 19 законов и 19 постановлений. (укр.)

Заслухано:  
 
Звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008-2009 роках;  
 
Звіт Голови Служби безпеки України В. Наливайченка про стан функціонування та кадрове забезпечення Служби безпеки України і управління майном, що забезпечує її діяльність. 

Прийнято в цілому закони: 

"Про внесення зміни до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Документом виключено положення чинного закону, відповідно до якого чергові вибори депутатів та сільських, селищних, міських голів відбуваються одночасно з виборами народних депутатів України. 

"Про затвердження зміни до статті 22 Конституції Автономної Республіки Крим". Законом збільшується строк повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим з чотирьох до п'яти років. 

"Про внесення змін до деяких законів України" для недопущення зловживань правом на конституційне подання. 

"Про внесення змін до статті 325 Кримінального кодексу України" для посилення юридичної відповідальності за діяння, які в наслідок порушення вимог санітарних і протиепідемічних норм та правил призвели до реальної загрози життю і здоров'ю людей чи до їх смерті, до виникнення масових інфекційних захворювань чи інших тяжких наслідків. 

"Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" - з метою забезпечення стабільності макроекономічної ситуації, на грошово-кредитному ринку та в банківській системі в умовах фінансової кризи. 

"Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Зміни стосуються перепідпорядкування та перепрофілювання військово-медичних закладів. 

"Про внесення змін Закону України "Про міліцію". Законодавчий акт доповнює статтю 22 Закону України "Про міліцію" частиною чотирнадцятою такого змісту: "Працівникам органів внутрішніх справ гарантується безоплатне медичне забезпечення, яке здійснюється в лікувально-профілактичних закладах Міністерства внутрішніх справ України. Зміна підпорядкування закладів охорони здоров'я, підпорядкованих МВС України, може здійснюватись лише на підставі закону ". 

"Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" для приведення законів у відповідність до вищеназваного Закону України, прийнятого 31 травня 2007 року. 

"Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення". Документ передбачає посилення відповідальності за порушення правил перебування в Україні. 

"Про внесення змін до Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито". Закон сприятиме врегулюванню розбіжностей норм Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" та Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" та здійсненню справляння державного мита за реєстрацію випуску цінних паперів, крім облігацій державних і місцевих позик та деривативів. 

"Про заходи державної підтримки та стимулювання розвитку виробництва мінеральних добрив в Україні" з метою мінімізації негативного впливу підвищення ціни на природний газ на розвиток хімічної промисловості та розробка заходів, спрямованих на забезпечення продовольчої безпеки держави, створення сприятливих умов щодо залучення інвестицій. 

"Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" для удосконалення порядку доступу до міждержавних електричних мереж для експорту електричної енергії, сприяння розвитку конкурентних відносин під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності в електроенергетиці, запобігання судових позовів під час можливого перегляду раніше укладених експортних контрактів в електроенергетиці. 

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо відповідальності за незаконний посів або вирощування снодійного маку чи конопель). 

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо посилення відповідальності за наругу над могилою та іншими місцями поховання). 

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації). 

"Про внесення зміни до Закону України "Про імміграцію". Запропонована зміна спрямована на належну реалізацію права на імміграцію в Україну іноземців та осіб без громадянства, які через збройні конфлікти змушені були залишити місця постійного проживання в Автономній Республіці Абхазія Грузії, прибули в Україну і одержали відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо надання допомоги особам, які змушені були залишити місця постійного проживання в Автономній Республіці Абхазія Грузії та прибули в Україну" тимчасову довідку.Також передбачається, що повнолітні дочка, син зазначеної категорії осіб, які прибули в Україну разом із своїми батьками до досягнення повноліття (згадана тимчасова довідка їм не видавалася), і звернулися із заявою про видачу їм посвідки на постійне проживання в Україні, вважаються такими, що мають дозвіл на імміграцію в Україну. 

"Про внесення змін до статті 11 Закону України "Про міліцію" (щодо підстави затримання осіб, яких запідозрено в занятті бродяжництвом). Підставою для затримання є. відповідно до закону, не санкція прокурора, а вмотивоване рішення суду. 

"Про ратифікацію Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво". 

"Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Таджикистан про співробітництво в галузі запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків". 

Прийнято постанови: 

"Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації" 

"Про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань реформування Служби безпеки України та його законодавчого забезпечення". 

"Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин щодо порушення вимог законодавства України при відчуженні пакетів акцій, що перебувають у державній власності, акціонерних товариств у галузі сільськогосподарського машинобудування у зв'язку з діяльністю ВАТ "Лізингова компанія "Украгромашінвест",а також з'ясування обставин доведення до банкрутства ВАТ "Херсонські комбайни". 

"Про звіт Голови Служби безпеки України щодо стану функціонування та кадрового забезпечення Служби безпеки України і управління майном, що забезпечує її діяльність". 

"Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України "Про прийняття за основу проекту Закону України "Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи". 

"Про запровадження мораторію на ліквідацію, відчуження, перепрофілювання оздоровчих закладів (дитячих, професійних тощо). 

Прийнято низку постанов: 

- про обрання та звільнення суддів; 

- про призначення позачергових місцевих виборів. 

Ряд законопроектів прийнято в першому читанні, направлено на повторні читання, відхилено, розгляд деяких перенесено. 
Инф. Верховной Рады Украины.


Читайте також

Читайте также