В Токии подмисан Меморандум между "Укрэксимбанком" и японским агентством NEXI

25.03.2009, 16:07
Сегодня, 25 марта, в Токио подписан Меморандум о взаимопонимании между ОАО "Укрэксимбанк" и японским экспортно-кредитным агентством Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), которое предоставляет торговое и инвестиционное страхование инвесторам и банкам. (укр.)

Меморандум сприятиме розширенню співробітництва в сфері підтримки і стимулювання торгівлі та інвестицій між Японією й Україною, створенню взаємовигідних умов для реалізації як масштабних українсько-японських проектів, так і невеликих проектів малого та середнього бізнесу, та окреслює основні напрями співпраці двох фінансових установ.   

З української сторони Меморандум підписав Микола Удовиченко, член Правління - заступник голови Правління ВАТ "Укрексімбанк", з японської сторони - Наокі Обаяші, віце-голова NEXI. Церемонія підписання відбулася в Токіо в присутності прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та голови Правління ВАТ „Укрексімбанк” Віктора Капустіна за участю керівників провідних японських компаній - учасників Японської федерації бізнесу КЕЙДАНРЕН.

За словами голови Правління ВАТ “Укрексімбанк” Віктора Капустіна, підписаний Меморандум має загальний характер, але Україна отримала можливість розвивати його шляхом підписання конкретних угод. Віктор Капустін підкреслив, що компанія NEXI, як і банк JBIC, виступає гарантом за кредитами японської сторони, гарантуючи до 40% японських інвестицій. "Сьогодні ми фактично підтвердили 40% гарантій японських інвестицій, які буде покрито агенцією NEXI для комерційних японських банків та компаній", - сказав він, повідомивши, що вже завтра відбудуться переговори з банком JBIC, який гарантує до 60% інвестицій, а також із Міністерством фінансів Японії. "Вперше в угоді з японськими фінансовими установами зафіксовано можливість здійснення широкомасштабних проектів і отримання під них величезних інвестицій", - наголосив В.Капустін. Зокрема мова може йти про реконструкцію українських електрогенеруючих потужностей за участю таких японських компаній, як "Мітцубісі" та "Сумітомо".

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відзначила, що Україна зацікавлена у співпраці з Японією, оскільки ця країна має потужні інвестиційні ресурси та провідні інтелектуальні технології. 

ВАТ "Укрексімбанк" – універсальна кредитно-фінансова установа із 100% державним капіталом. Укрексімбанк належить до групи найбільших банків України, має відділення в усіх областях та великих індустріальних містах країни. Провідний банк за кількістю та обсягами експортно-імпортних банківських продуктів. ВАТ "Укрексімбанк" вдало поєднує функції Агента Уряду з комерційною діяльністю. Партнер World Bank, EBRD, KfW, JBIC в Україні. 

 Nippon Export and Investment Insurance (NEXI), Японія, - державна офіційна експортна кредитна агенція Японії, заснована 1 квітня 2001 року (до цього з 1950 року страхування надавалося MITI (Ministry of International Trade and Industry) для підтримки зовнішньої торгівлі, 100% капіталу якої належить Уряду Японії (Міністерству економіки, торгівлі та промисловості/ Ministry of Economy, Trade and Industry).
Инф. пресс-службы ОАО "Укрэксимбанк".




Читайте також