Петтеринг: Украина может стать привилегированным партнером Евросоюза

01.06.2009, 14:16
Фото: www.dw-world.de

Председатель Европейского парламента Ханс-Герт Петтеринг видит Украину и Израиль в будущем как привилегированных партнеров Европейского Союза. (укр.)

Поглиблення відносин ЄС зі східними сусідами може призвести до того, що, наприклад, Україна здобуде привілейований статус, наголосив Петтерінґ в інтерв'ю німецький газеті Hamburger Abendblatt. Під привілейованим партнерством голова Європейського парламенту розуміє як посилену співпрацю, наприклад, у зовнішній політиці, в боротьбі з тероризмом або в питаннях захисту клімату.

На думку Петтерінґа, з Ізраїлем ЄС вже зараз має впорядковані відносини. Ізраїль дуже близький до нас і може стати привілейованим партнером ЄС, - сказав Петтерінґ. Водночас він наголосив, що багато залежить від самого Тель-Авіва. За словами Петтерінґа, Європейський союз не погодиться з тим, що уряд Нетаньяху відхиляє утворення держави Палестина.

Голова Європарламенту критично оцінив перспективу приєднання до ЄС Туреччини. На його думку, Євросоюз не впорається з цим у політичному, культурному, фінансовому й географічному сенсі. Тому християнські партії в Німеччині завжди говорили, що надають перевагу привілейованому партнерству.

Навіть якщо переговори про членство Туреччини успішно завершаться, автоматизму бути не повинно, вимагає Поттерінґ. Національні парламенти та Європейський парламент повинні залишатися вільними в своєму рішенні голосувати за приєднання чи прагнути до іншої форми партнерства. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте також