Уровень расчетов за природный газ "Киевэнерго" перед "Газ Украины" составляет 0%

03.03.2010, 10:50
ДК "Газ Украины" обращает внимание руководства киевской городской власти и столичной акционерной энергетической компании (АЭК) "Киевэнерго" на крайне неудовлетворительное состояние расчетов теплоэнергетиков за природный газ, потребленный в 2009-2010 гг. (укр.)

Більш того, АЕК "Київенерго" й далі нарощує заборгованість перед ДК "Газ України" за спожитий природний газ. За даними оперативного моніторингу, станом на 01.03.2010, заборгованість АЕК "Київенерго" перед ДК "Газ України" за природний газ, спожитий протягом 2009-2010 рр. для виробництва теплової та електричної енергії, перевищує 1,7 млрд. грн., а рівень оплати за газ становить лише 39% (окрім того, заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) в Україні за природний газ, спожитий протягом поточного опалювального сезону (з 01.10.2009), становить 3,6 млрд. грн., оплата – 52%).

Таким чином, АЕК "Київенерго" є нині найбільшим боржником в Україні перед Компанією за спожитий природний газ.

ДК "Газ України" висловлює занепокоєння у зв’язку з тим, що АЕК "Київенерго" разом з Київрадою постійно зволікає з проведенням розрахунків за спожитий газ. З початку 2010 р. рівень розрахунків АЕК "Київенерго" за газ для виробництва теплової енергії для населення та бюджетних організацій дорівнює 0% (для потреб промисловості, тобто виробництва електроенергії, розрахунки складають 100%). 

Водночас дані оперативного моніторингу засвідчують, що кияни загалом сумлінно сплачують вартість спожитих комунальних послуг, в т. ч. й за спожиту теплову енергію. На жаль, сплачені ними кошти в належному обсязі до ДК "Газ України" не надходять. 

Таким чином АЕК "Київенерго" порушує чинний порядок газопостачання та розрахунків за природний газ, в т.ч. й власні зобов’язання щодо проведення стовідсоткових розрахунків за спожитий газ. 

Відповідно ДК "Газ України", з метою підвищення рівня розрахунків за природний газ, не підтвердила планових ресурсів природного газу столичній енергокомпанії для зазначених категорій споживачів. В свою чергу "Київтрансгаз" та "Київгаз", відповідно до чинного порядку газопостачання, обмежили транспортування природного газу до найбільших котелень міста. 

На жаль, в цій ситуації заручниками безгосподарності столичних керівників та тепловиробників стають кияни. Відповідальність за це повністю лягає на АЕК "Київенерго" та столичні органи влади.

Значна заборгованість підприємств теплоенергетики за природний газ ускладнює акумулювання Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" коштів для вчасних і повних розрахунків за імпортований природний газ.

Згідно з положеннями статті 13 Закону України "Про теплопостачання" відповідальність за теплопостачання покладена на органи місцевого самоврядування.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 №1729 імпортований природний газ реалізується в Україні лише за умови стовідсоткової оплати споживачами використаного природного газу.  
Инф. пресс-службы ДК "Газ Украины".


Читайте також