ЕБРР улучши прогноз роста ВВП Украины на 2011 год

26.07.2010, 11:32

Европейский банк реконструкции и развития констатирует улучшение экономической ситуации в Украине, но уровень уязвимости экономики оценивается как высокий. (укр.)

Європейський банк реконструкції та розвитку констатував, що у переважній більшості країн регіону його діяльності одужання економіки прогресує. Це стосується й України, впевненість у ринку якої, згідно з банком, повернулася після президентських виборів. До країни також знову пішли потоки капіталів, зокрема, у міру того, як влада зосередилася на визначенні, а недавно і розпочала фактичне запровадження структурних реформ і програми зміцнення фінансової системи країни, відзначають фахівці банку.

ЄБРР зауважує, що позитивний ефект на впевненість в українському ринку мала домовленість із Міжнародним валютним фондом щодо нової позики stand-by на майже $15 мільярдів.

Проте рівень вразливості української економіки і далі оцінюється як високий. Незважаючи на те, що загалом у регіоні діяльності ЄБРР прогнози щодо росту валового внутрішнього продукту на 2010 і 2011 роки знижено, для України на цей рік він залишається тим самим, що був раніше: ріст ВВП становитиме 4%. А прогноз росту на 2011 рік покращено на 0,1% до 4,1%.

У всьому регіоні діяльності ЄБРР позитивний вплив на економіку мали і глобальні тенденції одужання у сфері торгівлі, росту промислового виробництва й рівня експорту. А небезпеку для дальшого одужання можуть становити заходи щодо фінансових заощаджень у більш розвинених країнах Європи, що нині здійснюються. Ці заходи можуть знизити попит на експорт з країн діяльності ЄБРР, що є важливим фінансовим джерелом для їхніх економік. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте також