На прошлой неделе парламент одобрил 12 законов

27.09.2010, 10:39
На прошлой сессионной неделе 20-24 сентября Верховная Рада Украины приняла 12 законов и 15 постановлений. (укр.)

Прийнято закони з пропозиціями Президента України:  
 
1. "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення боротьби з браконьєрством". Законом розширюються повноваження як посадових осіб відповідних державних органів, так і громадських інспекторів охорони навколишнього природного середовища, громадських мисливських інспекторів та громадських інспекторів органів рибоохорони щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за певними видами правопорушень. 

2. "Про внесення змін до Закону України "Про державне оборонне замовлення". Нормативний акт визначає загальні правові засади планування і формування державного оборонного замовлення та регулює особливості відносин, пов'язаних з визначенням та здійсненням процедур закупівлі продукції, виконанням робіт та наданням послуг оборонного призначення (продукція, роботи і послуги). 

3. "Про внесення змін до Закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання". Закон допоможе вирішити проблемні питання, які виникли під час практичного застосування його положень в галузі експортного контролю, а також вдосконалити процедури державного експортного контролю та наблизити їх до аналогічних процедур, що існують у європейських країнах. 

4. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції". Законодавчий акт дозволяє створити належні законодавчі засади для застосування угод про розподіл продукції, спростити окремі дозвільні процедури в сфері надрокористування на умовах угод про розподіл продукції, удосконалити механізм сплати податків тощо. 

Прийнято в цілому закони: 

1. "Про внесення змін до Законів України "Про оборону України", "Про Збройні Сили України" та "Про розвідувальні органи України". Законом врегульовуються питання залучення до виконання розвідувальних завдань органів управління розвідкою та військових частин розвідувального органу Міністерства оборони України. 

2. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів". Нормативним актом внесено зміни до Цивільного кодексу України та Закону "Про нотаріат", які спрямовані на запровадження в Україні реєстрації заповітів відповідно до Конвенції Ради Європи від 16 травня 1972 року. 

3. "Про ратифікацію Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб". Договір має забезпечити сторонам можливість надавати одна одній взаємну правову допомогу щодо передачі засуджених осіб для відбування покарання за вчинені злочини тій державі, громадянам якої вони є. 

4. "Про ратифікацію Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми". Метою Конвенції є захист прав жертв торгівлі людьми, запобігання торгівлі людьми і забезпечення ефективного кримінального переслідування осіб, які здійснюють торгівлю людьми або задіяні в експлуатації жертв таких злочинів. 

5. "Про внесення зміни до Закону "Про ратифікацію Конвенції про кіберзлочинність" (щодо уповноваженого органу). Нормативним актом запроваджується ефективний механізм протидії злочинам, що пов'язані з комп'ютерними системами, шляхом створення передумов активної взаємодії правоохоронних органів України та інших держав у цьому напрямку. 

6. "Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Північною екологічною фінансовою корпорацією". Угода дозволить забезпечити створення та функціонування правового поля для діяльності Північної екологічної корпорації в Україні. 

7. "Про внесення змін до Закону "Про Державний реєстр виборців". Нормативний акт викладено у новій редакції, предметом регулювання якого є правові та організаційні засади створення і ведення єдиного Державного реєстру виборців в Україні. 

8. "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" (щодо фінансування чергових місцевих виборів). Закон збільшує на 8531,0 тис. грн. видатки за бюджетною програмою "частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об'єднань, що вилучається до бюджету, та дивіденди (доход), нараховані на акції (частки, паї) господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність, а також заборгованість за минулі періоди із сплати частини чистого прибутку (доходу) Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" та її підприємств". 

9. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Метою закону є створення єдиної системи державної реєстрації юридичних осіб та усунення існуючих на даний час протиріч між положеннями Закону про державну реєстрацію та деякими іншими законами, які регулюють зокрема, порядок проведення державної реєстрації та припинення окремих видів юридичних осіб. 

10. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо строків виплати заробітної плати). Нормативним актом врегульовуються трудові відносини та захищаються права найманих працівників на своєчасне одержання винагороди за працю. 

11. "Про внесення змін до Закону України Про Державний бюджет України на 2010 рік щодо порядку придбання акцій Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Закон дасть можливість збільшити статутний капітал Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на суму 10,4 млрд. грн., що зробить більш збалансованим фінансове становище компанії у 2010 році для забезпечення стабільності галузей економіки України. 

12. "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочини проти дітей)". Нормативний акт сприятиме поліпшенню умов життя та розвитку дітей, підвищенню кримінально-правової охорони дітей від суспільно небезпечних посягань. 

Прийнято постанови: 

1. "Про спеціальне засідання з нагоди 60-ї річниці з дня підписання Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та інші заходи з відзначення в Україні цієї події". 

2. "Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005-2010 роках". 

3. "Про продовження роботи Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, розслідування фактів корупційної діяльності ЗАТ "РосУкрЕнерго" і причетності до цього посадових осіб органів державної влади та арешту екс- голови Державної митної служби України Макаренка А.В.". 

4. "Про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів". 

5. "Про відзначення 90-річчя з дня народження двічі Героя Радянського Союзу Султана Ахмет-Хана". 

6. "Про відзначення 200-річчя з дня народження Миколи Пирогова". 

7. "Про відзначення 110-річчя з дня народження Катерини Білокур". 

8. "Про відзначення 170-річчя з дня народження Михайла Старицького". 

9. "Про відзначення 440-річчя з дня народження гетьмана Петра Сагайдачного". 

Прийнято низку постанов "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації". 

Ухвалено також низку постанов про обрання та звільнення суддів. 

Проголошено та направлено 94 депутатські запити. 

Низку законопроектів прийнято за основу, повернуто на повторний розгляд, відхилено, знято з розгляду, розгляд деяких перенесено. 
Инф. Верховной Рады Украины.


Читайте також