Нацбанк пом'якшив низку валютних обмежень

07.11.2022, 15:35

Національний банк вніс зміни в деякі інструменти валютного регулювання, врахувавши запити громадян, бізнесу, волонтерів та державних органів. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Зокрема НБУ доповнив тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення, для придбання яких волонтери-фізичні особи мають змогу розраховуватися гривневими платіжними картками за кордоном без обмежень, а фізичні особи можуть купувати валюту та переказувати її за кордон (не більше 400 тис. грн на місяць).

До відповідного переліку також входять: рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Також внесені зміни щодо діяльності українських експортерів. Зокрема, Нацбанк створив умови, щоб українські експортери могли брати участь у тендерах щодо поставки товарів нерезидентам.

"Із 5 листопада банки фактично отримали можливість надавати тендерні гарантії на ці операції. Відповідні зміни поліпшать умови ведення бізнесу для українських виробників, адже тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей", - пояснили в пресслужбі.

Читайте також