Польща передала Україні танки PT-91 Twardy

25.07.2022, 13:31

Польща направила Україні значну партію танків PT-91 Twardy. Про це повідомив прес- секретар агентства озброєння Кшиштоф Платек , без розкриття точної кількості та додаткових подробиць чергового траншу польської допомоги.

"Пробіл у понад 200 танків Т-72, пробіл у певній кількості PT-91, щодо нього я не можу сказати кількість, буде заповнений повністю, і навіть з подвоєною силою, тому що це танки набагато вищого рівня якості, - повідомив Кшиштоф Платек. Під "пробілом" мається на увазі, що Польща отримає нові танки від західних країн в обмін на передані Україні танки.  До цього інформація про можливість передачі цих танків з'являлась лише у неофіційних джерелах, зокрема, навіть були відео з переміщенням Польщею ешелону з цими машинами у бік України. Також відомо, що Варшава, скоріш за все, не буде передавати всі наявні у неї PT-91 Twardy, як мінімум одразу. Але у будь-якому випадку йдеться про значну кількість машин. 

Танк PT-91 Twardy - це власна польська модернізація Т-72, які Польщі дістались після розпаду Варшавського договору. Вона проводилась у 90-х роках, після чого танки продовжили проходити невеликі оновлення, зокрема, шляхом встановлення тепловізійних прицілів.  Загалом цю машину відрізняє польський динамічний захист ERAWA, а також нова система керування вогнем DRAWA із тепловізором, лазерним далекоміром та балістичним обчислювачем.  Також поляки замінили 780-сильний радянський двигун В-46 на 850-сильний S- 12U власного виробництва.

 

Читайте також