Країни G7 вимагають негайного повернути контроль над ЗАЕС Україні

10.08.2022, 16:32

Глави країн Міністерств закордонних справ G7 оприлюднили заяву з приводу ситуації на Запорізькій атомній електростанції, у якій вимагають від рф негайно повернути контроль над АЕС Україні

"У цьому контексті ми вимагаємо, щоб росія негайно повернула законному суверенному власнику, Україні, повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією, а також над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації", - йдеться у заяві міністрів G7, опублікованій на сайті МЗС Німеччини у середу, 10 серпня.  Український персонал, який обслуговує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без загроз та тиску, додали міністри. "Саме триваючий контроль Росії над станцією становить загрозу для регіону", - підкреслюється  у заяві. Міністри заявили про підтримку зусиль генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні. Вони підкреслили важливість сприяння експертній місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС для вирішення питань ядерної безпеки у спосіб, який "поважає повний суверенітет України над її територією та інфраструктурою".

"Співробітники МАГАТЕ повинні мати безпечний і безперешкодний доступ до всіх ядерних об'єктів в Україні та безпосередньо і без втручання спілкуватися з українським персоналом, відповідальним за експлуатацію цих об'єктів", - додається у заяві.  6 серпня Євросоюз засудив ведення Росією військової діяльності з території довкола Запорізької АЕС. Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з главою Євроради Шарлем Мішелем закликав запровадити санкції проти атомної галузі та ядерного палива РФ на тлі обстрілів ЗАЕС. 9 серпня у МАГАТЕ заявили, що обстріл ЗАЕС завдав шкоди станції, але радіаційний фон  в нормі.

 

 

Читайте також