Верховна Рада ухвалила закон про "митний безвіз"

16.08.2022, 15:30

15 серпня 20202 р. Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони". Про це повідомляє "Міністерство фінансів України".

Прийнятим Законом передбачено, зокрема, наступне:

1. Приведення положень Митного кодексу України до митного законодавства ЄС для запровадження NCTS.

2. Реінжиніринг програми АЕО в Україні: спрощення доступу АЕО в програму; доступ до спрощень підприємствам без отримання статусу АЕО (уповноважені одержувачі, відправники, загальні гарантії);

3. Можливість застосування спрощень "процедура випуску за місцезнаходженням" та "спрощене декларування" на авторизованих об'єктах.

та ін.

Таким чином, це передбачає приєднання до Нової комп'ютеризованої транзитної системи NCTS, а також впровадження європейських практик у здійсненні митної справи в Україні, підготовки законодавства до виконання організаційних процедур для приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Україна реформує митну систему відповідно до норм ЄС. Спільний транзит - одне з ключових питань економічної інтеграції між ЄС та Україною. Щоб приєднатися до Конвенції, Україна має запровадити застосування NCTS. Застосування NCTS розпочалося 16 листопада 2020.

Нагадаємо, що у 2021 році Україна планувала за 2-3 роки підписати з Європейським Союзом п'ять нових "безвізів" у сфері енергетики, митниці, перевезень, цифрового ринку та торговельних умов. Усі вони вже майже виконані.

Після ухвалення законопроекту про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту (Convention on Common Transit Procedure - ССTP) вона стане основою для переміщення товарів між 35 країнами: державами-членами ЄС, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ/EFTA), Великою Британією, Туреччиною, Північною Македонією та Сербією.

Читайте також