Відкрився 79-й Венеційський кінофестиваль

01.09.2022, 15:53

31 серпня, у середу на острові Лідо у Венеції урочисто відкрився  79-й Венеційський кінофестиваль.

Найстаріша кіноподія Європи пройде  з 31 серпня по 10 вересня 2022 року. Цього року журі фестивалю очолить американська актриса Джуліанна Мур ("Ночі в стилі бугі", "Великий Лебовські", "Ганнібал", "Години"), яка активно підтримує Україну в боротьбі проти російських окупантів.

На церемонії відкриття до гостей кінофестивалю звернувся президент України. У своєму зверненні до кіноспільноти, він закликав не бути байдужими до війни, розв’язаної Росією.

"Ця історія — поза конкурсом і поза людяністю і здоровим глуздом. Хоррор тривалістю не 120 хвилин, а 189 днів. 189 днів війни, яка йде в Україні і від якої нібито втомилися Європа і світ. Так говорить Росія. Цього хоче Росія. Примітивний сюжет в трьох актах, щоб світ зробив три драматичні помилки: звик до війни, змирився з війною, забув про війну", — заявив Зеленський.

Україну в рамках фестивалю представлять два українських фільми. Це новий фільм Антоніо Лукіча  "Люксембург, Люксембург",  який буде змагатиметься у програмі "Горизонти" та фільм "Валерія виходить заміж" режисерки Міхал Вінік, створений у копродукії України та Ізраїлю. Він змагатиметься у програмі "Горизонти Екстра".

У межах 79-го Венеційського фестивалю 8 вересня відбудеться День України, про що організатори повідомили у день офіційного відзначення 31-ї річниці відновлення Незалежності нашої держави. Розпочнуться заходи панельною дискусією, яку представлять президент Венеційської бієнале Роберто Чікутто і художній керівник 79-го кінофестивалю Альберто Барбера. Учасниками заявлені також посол України в Італії Ярослав Мельник, голова Держкіно України Марина Кудерчук, режисери Антоніо Лукіч, Євген Афінеєвський та багато інших.

Планують обговорити, зокрема, співпрацю між Україною та Італією у сфері кіно, становище української кіноіндустрії в умовах війни, майбутнє українського кінематографа, його вихід на міжнародні ринки. Модеруватиме дискусію український телеведучий Володимир Остапчук. У День України на Венеційському кінофестивалі також представлять українські кіно- і серіальні проєкти на різних стадіях виробництва.

 

 

 

Читайте також