Активи Національного банку збільшилися на 3% за перше півріччя 2022 року

23.09.2022, 18:20

За підсумками першого півріччя 2022 року обсяг активів Національного банку збільшився на 3%, якщо порівнювати з консолідованими даними станом на 31 грудня 2021 року, та становив майже 1417 млрд грн, передає пресслужба регулятора.

Водночас опір повномасштабній збройній агресії росії проти України значно вплинув на структуру балансу Національного банку. Зокрема, внаслідок купівлі Національним банком військових ОВДП частка цінних паперів України в портфелі НБУ збільшилася з 23,5% (на початок року) до 39%.

Натомість у зв'язку зі зниженням обсягів золотовалютних резервів частка активів, що їх формують, зменшилася з майже 63% (на початок року) до 48% (зокрема через зменшення частки цінних паперів нерезидентів).

Сума консолідованого прибутку Національного банку за перше півріччя цього року становила 69,7 млрд грн. Основну частину цього результату діяльності Національного банку становлять процентні доходи - понад 41 млрд грн, що в 1,7 раза більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Це пов'язано як зі збільшенням обсягів процентних активів, так і зі зростанням процентних ставок. На загальний результат також значно вплинули результати переоцінки фінансових інструментів - на суму понад 42 млрд грн.

Читайте також