Заявление МИД Украины в связи с незаконным обвинением, предъявленным в России Надежде Савченко

25.04.2015, 11:27

Министерство иностранных дел Украины выражает решительный протест в связи с обвинением, предъявленным 24 апреля этого года российской стороной гражданке Украины Надежде Савченко, которая в июне 2014 года была захвачена в плен на территории Луганской области Украины представителями незаконных вооруженных формирований. (Укр.)

Незважаючи на неодноразові звернення української сторони щодо насильного вивезення Надії Савченко на територію Російської Федерації, сьогодні Слідчий комітет Росії висунув їй додаткове обвинувачення у незаконному перетині кордону Російської Федерації.

Такі дії свідчать про намагання російської сторони за будь-яку ціну обґрунтувати утримання громадянки України під вартою та її кримінальне переслідування на території Російської Федерації. При цьому ігноруються всі надані захистом Надії Савченко докази про її непричетність до інкримінованих дій.

Російська Федерація продовжує нехтувати універсальними нормами міжнародного гуманітарного права та не бере до уваги численні звернення світової спільноти з вимогою звільнити Надію Савченко.

Зухвало ігнорується статус Надії Савченко як народного депутата України та члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, що користується європейським парламентським імунітетом. Наявність цього імунітету підтверджено Комітетом ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ, згідно з висновком якого такий імунітет поширюється і на будь-які провадження, що були порушені проти члена ПАРЄ до набуття ним парламентського мандата, та дії, вчинені до початку його повноважень в Асамблеї.

Міністерство закордонних справ України вчергове закликає російську сторону врахувати гуманітарний аспект подальшого перебування Надії Савченко під вартою і вимагає безумовного виконання взятих на себе Російською Федерацією міжнародних зобов'язань, у тому числі Мінських домовленостей, негайного звільнення утримуваної громадянки України та її повернення на Батьківщину.
Інф. Прес-служби Міністерства закордонних справ.

 

Читайте також