Процесс добровольного объединения общин набирает обороты

18.07.2015, 14:50

Результаты финансовой децентрализации за первое полугодие 2015 года - рост доходов местных бюджетов на 38% - 44,6 млрд. грн. против 32,4 млрд. грн. 2014 года. Это те средства, которыми местное самоуправление совместно с общинами распоряжаются самостоятельно и направляет на те проекты развития своих территорий, которые являются приоритетными для того или иного населенного пункта. (укр.)

Для того, щоб зростання фінансових ресурсів місцевого самоврядування забезпечило в першу чергу їх ефективне використання на розвиток громад та їх територій, в країні набирає обертів процес добровільного об'єднання громад. Він спрямований виключно на створення спроможних громад, тих, які забезпечать для своїх мешканців якісний рівень життя.

Вже більше 35 майбутніх об'єднаних територіальних громад в регіонах України направили відповідні проекти рішень місцевих рад до облдержадміністрацій для проведення аналізу щодо їх відповідності Конституції України та чинному законодавству. Про це повідомили в Департаменті з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України, посилаючись на дані офісів реформ.

Майже дві третини з цих громад вже отримали названі висновки облдержадміністрацій. Наступні кроки таких громад - прийняття ними остаточних рішень про об'єднання та направлення до обласних рад подання про утворення об'єднаної територіальної громади. В свою чергу обласні ради протягом 30 днів розглядають такі подання та приймають відповідні рішення.

Нагадаємо, 20 областей України схвалили перспективні плани формування територій спроможних громад, які є проектними моделями майбутніх об'єднаних громад. Однак, чи об'єднуватися, села, селища, міста та їх мешканці вирішують спільно з місцевим самоврядуванням.

Раніше Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив, що за ефективного менеджменту повноваження місцевого самоврядування сьогодні можуть бути збільшені втричі і очікується, що держчастка в загальному бюджеті зменшуватиметься (у відсотковому відношенні), а бюджет розвитку, на який спиратиметься місцеве самоврядування, зростатиме.
Інф. Прес-служби Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово- комунального господарства.

 

Читайте також

Читайте также