А.Яценюк в ВР: Общая задача Парламента, Правительства и Президента - выполнить все технические критерии по внедрению безвизового режима с ЕС

08.10.2015, 14:13

Премьер-министр Украины Арсений Яценюк обратился к народным депутатам Украины принять пакет законодательства, необходимый для выполнения плана по либерализации визового режима с ЕС, "и дать возможность гражданам Украины почувствовать себя действительно частью Европейского Союза и большой объединенной Европы". Об этом глава правительства сказал на заседании парламента в четверг, 8 октября.(Укр.)

Арсеній Яценюк підкреслив, що Уряд вже зробив низку невідкладних кроків, необхідних для лібералізації візового режиму для громадян України: "У першу чергу в нас стояло питання щодо видачі біометричних паспортів. І нам вдалося з минулого року придбати відповідне обладнання, налаштувати його, навчити людей".

У цьому році вже видано понад 660 тисяч біометричних паспортів для громадян України, повідомив він.

Окрім того, Україна підключилася до системи "Інтерполу": "Тепер 39 пунктів пропуску мають безпосередній зв'язок з системою "Інтерполу", і інформація щодо будь-якої особи, яка занесена до бази "Інтерполу", негайно повідомляється в центральний офіс і затримується українськими правоохоронними органами".

Арсеній Яценюк наголосив, що завдяки зусиллям Парламенту було ухвалено низку антикорупційних законів, насамперед закон про створення Національного антикорупційного бюро: "Позавчора вже розпочатий конкурс на призначення антикорупційного прокурора, що є ключовою передумовою для того, щоб Україна отримала як безвізовий режим, так і фінансову допомогу від наших західних партнерів".

Також був ухвалений закон про Національне антикорупційне агентство. Арсеній Яценюк нагадав, що Уряд разом із громадянським суспільством і партнерами з Європейського Союзу повністю змінили склад номінаційної комісії по вибору керівництва Національного антикорупційного агентства: "І це агентство, яке виконуватиме превентивну функцію і перевірятиме декларації державних чиновників, - почне працювати".

Арсеній Яценюк нагадав, що протягом останніх декількох місяців Україну відвідало вісім місій Європейського Союзу по чотирьох напрямках: "У всіх питаннях зазначений суттєвий прогрес".

Водночас Глава Уряду підкреслив, що для того, аби громадяни України за новими біометричними паспортами отримали право безвізових поїздок до країн- членів Європейського Союзу, у Парламенті необхідно ухвалити відповідний пакет законодавства.

Насамперед йдеться про закони щодо боротьби з корупцією: "Ці закони розроблялися Урядом і окремими членами Парламенту за участі і з урахуванням безпосередніх рекомендацій як Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), так і Європейського Союзу. Без цих законів безвізовий режим отримати неможливо".

Арсеній Яценюк зазначив, що зараз в Європейському Союзі "доволі складна ситуація з міграцією": "Російська військова операція в Сирії і сотні тисяч мігрантів, які хлинули до Європейського Союзу, не додають політичної впевненості, що всі політичні сили в Європейському Союзі будуть одностайно виступати за запровадження безвізового режиму для України".

"Саме тому спільне завдання Парламенту, Уряду і Президента України - виконати всі технічні критерії щодо забезпечення впровадження безвізового режиму з ЄС. Наше спільне завдання - ухвалити всі закони, завершити всі технічні процедури і не дати жодного шансу звинуватити Україну в тому, що ми не виконали ту чи іншу технічну процедуру чи той чи інший критерій, який є передумовою для запровадження безвізового режиму", - підкреслив Глава Уряду.

Арсеній Яценюк звернувся до народних депутатів ухвалити необхідний пакет законодавства "і дати можливість громадянам України відчути себе дійсно частиною Європейського Союзу і великої об'єднаної Європи".
Інф. Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Читайте також