Заявление Министерства культуры Украины относительно репрессий против украинцев

29.10.2015, 14:50

Министерство культуры Украины расценивает задержание директора Библиотеки украинской литературы в Москве Натальи Шариной, а перед тем - сопредседателя Объединения украинцев России Валерия Семененко, осуществления обысков в Библиотеке украинской литературы и в доме Семененко с изъятием большого количества украинских изданий как очередной дерзкий акт Кремля, направленный на запугивание украинского национального меньшинства в Российской Федерации и новый виток репрессий против людей, связанных с украинским языком и культурой (укр.).

Здійснення під надуманими приводами численних обшуків, затримання одного з лідерів українців Росії, незаконне затримання директора бібліотеки, основу фондів якої складає українська література та книжки про Україну, є демонстрацію неповаги влади РФ до української культури, грубим порушенням законодавства, прав українців Росії та міжнародних норм щодо захисту прав національних меншин.

Агресія Кремля по відношенню до Української держави, яка отримала жорстку відсіч Українського народу та всього міжнародного співтовариства тепер знайшла своє продовження у репресіях за національною ознакою по відношенню до власних громадян, які є українцями. Для діючого в РФ політичного режиму будь-який прояв української ідентичності став ознакою "русофобії", тому українська мова, українська культура та її носії зараз є під фактичною забороною у Росії.

Міністерство культури України вимагає негайного звільнення Наталі Шариної та припинення репресій за національною ознакою проти представників української національної меншини та української культури в Росії.

Мінкультури ініціюватиме звернення до Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин щодо усіх можливих заходів впливу на теперішнє керівництво РФ, в тому числі через міжнародні інституції, для захисту прав та інтересів українців, що проживають на території Російської Федерації, та захисту прав усіх російських громадян, що зв'язані з українським словом і українською культурою.
Інф. Прес-служби Міністерства культури України.

Читайте також