Состоялось заседание Координационного Совета проекта ПРООН / ГЭФ

12.03.2016, 12:59

Состоялось заседание Координационного Совета проекта ПРООН / ГЭФ «Начальная реализация ускоренного изъятия из обращения ГХФУ в регионе стран с переходной экономикой". В мероприятии приняли участие представители Минприроды во главе с заместителем министра экологии и природных ресурсов - руководителем аппарата Светланой Коломиец, представители Фискальной службы, исполняющая обязанности директора Представительства ООН в Украине Албана Жолда, эксперты проекта (укр.).

Відповідно до міжнародних зобов'язаннь, взятих Україною після ратифікації Монреальського протоколу, Україна має заборонити споживання ГХФВ (гідрохлорфторвуглеці - група озоноруйнівних хімічних речовин, які використовуються в цілому ряді виробів, таких як холодоагенти, піноутворювальні речовини, розчинники, вогнегасники і аерозолі)до 1 січня 2020 року.

З метою зміцнення спроможності на національному рівні та інвестицій у діяльність з вилучення з обігу ГХФВ з 2013 року триває проект ПРООН/ГЕФ "Початкова реалізація прискореного вилучення з обігу ГХФВ в регіоні країн з перехідною економікою".

Основні напрямки, в яких працює проект - це експертна підтримка у розробленні законодавчих та стратегічних механізмів поетапного виведення з обігу та контролю ГХФВ, інвестиційний компонент, спрямований на технічне переозброєння приватного сектору, зокрема сервісного, для зменшення їхньої залежності від імпорту ГХФВ, а також оснащення аналітичними інструментами відомств, відповідальних за контроль ОРР, та навчальних центрів для співробітників митної служби та спеціалістів з обслуговування холодильного обладнання.

Для забезпечення виконання поставлених завдань термін реалізації проекту продовжений до 2018 року.

Учасниками засідання Координаційної Ради проекту обговорено результати роботи проекту у 2015 році та плани його впровадження на 2016 рік.

2016 рік має стати важливим етапом, оскільки саме до кінця цього року заплановано підготовку стратегії та плану дій по виведенню з обігу ГХФВ - "дорожньої карти" дій країни. На сьогодні міністерством разом з експертами проекту здійснюється збір даних, необхідних для підготовки цих документів.

Цього року також буде переданий до Верховної Ради проект Закону України "Про охорону озонового шару", який був підготовлений фахівцями Мінприроди спільно з експертами проекту. Законопроект розроблений на основі положень Регламенту (ЄС) N2037/2000 про речовини, що руйнують озоновий шар і спрямований на створення сприятливих умов для виконання Україною відповідних міжнародних зобов'язань.

Під час засідання заступник Міністра екології та природних ресурсів - керівник апарату Світлана Коломієць наголосила на необхідності докласти максимум зусиль для ухвалення законопроекту цього року, оскільки це основний документ, що закладає базові принципи та підходи до регулювання обігу ОРР у національному законодавстві і його прийняття є нашим зобов'язанням. Окрім того, підкреслила, що двома ключовими пріоритетами у цій сфері є боротьба з контрабандою ОРР для чого потрібна тісна співпраця з митницею та технічна допомога для придбання засобів контролю з метою розбудови ефективнішої спроможності щодо моніторингу імпорту ГХФВ, а також робота з сервісним сектором, навчання цивілізованому поводженню з холодагентами працівників сервісних центрів.
Інф. Прес-служби Міністерства екології та природних ресурсів України.

 

Читайте також

Читайте также