Який обсяг пального потрібно українським фермерам до кінця року

19.05.2022, 12:15

Сільське господарство України використовує понад 25% дизпалива та 5% бензину від загального обсягу, ця галузь є одним з найбільших споживачів пального серед усіх галузей національної економіки.

Щорічне споживання дизельного пального в сільському господарстві становить близько 1300 тис. т, а бензину моторного - понад 85 тис. т, зазначив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Олександр Захарчук. Про це повідомляє видання MilkUa.info.

Понад 85% дизельного пального витрачається на проведення сільськогосподарських робіт, до 15% - на транспортні роботи. На інші види робіт припадає мізерна кількість цього ресурсу.

Олександр Захарчук розповів що, з огляду на те, що в 2022 року близько третини посівних площ засіяно не буде, використання палива зменшиться до 900 тис. т дизпалива і 60 тис. т бензинів різних видів октанового числа.

За період весняних робіт сільськогосподарські товаровиробники вже використали 250−270 тис. т дизпалива та 15−20 тис. т бензину.

Протягом воєнних дій у березні-квітні 2022 року вартість пального зростала внаслідок макроекономічних - підвищення цін на нафту, зміни курсу національної валюти - та інших чинників, зокрема, подорожчання логістичних перевезень, збільшення витрат дилерів та власних витрат автозаправних станцій, пояснив Олександр Захарчук.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, в літній період та на час збирання врожаю очікується подальше зростання вартості палива - на 20−25% від сьогоднішньої ціни в Україні, підсумував Олександр Захарчук.

Читайте також