Кияни зможуть побачить легендарного керамічного півника з Бородянки

29.06.2022, 17:35
Кияни зможуть побачить легендарного керамічного півника з Бородянки

Легендарний керамічний півник з Бородянки, що уцілів при бомбардуванні житлових будинків російськими військами у березні 2022 р., вперше буде представлений на виставці про васильківську майоліку.

30 червня 2022 р. о 16:00 Національний музей українського народного декоративного мистецтва у партнерстві з Національним музеєм Революції Гідності представлять виставку "Український Фенікс. Васильківська майоліка". Поштовхом для створення виставкового проєкту стало фото кухонної шафки з декоративною посудиною-півником на стіні вщент розбомбленого будинку у Бородянці на Київщині. Світлина облетіла світ, а для українців ця шафка з півником стали важливим символом і сигналом: ми вистоїмо! Саме тому кухонну шафку та півника як уже цінні артефакти було врятовано та передано до фондів Національного музею Революції Гідності.  Тож легендарна керамічна фігурка півника зацікавила багатьох не лише його сучасною історією, а і своїм походженням із традицій васильківської кераміки, яка стала масовим мистецтвом із суто українським характером.

Без васильківської майоліки сьогодні неможливо уявити українське декоративне мистецтво.  Васильківський майоліковий завод (ВМЗ) був одним із провідних та успішних художніх підприємств України у ХХ ст. , який утім припинив своє існування в 2019 р. На виставці представлено твори провідних художників заводу різних поколінь, які невпинно експериментували та вдосконалювали техніку та технологію, розвивали виразність та привабливості асортименту майолікового посуду, який широко тиражувався і поширювався у різних країнах світу. В колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва зберігається понад півтори тисячі творів васильківських художників- керамістів.  Основні акценти виставки зосереджені на темі образу півня в історії народного мистецтва кераміки; авторства головного героя виставки - "бородянського півника"; образах птахів та квітів, "добрих звірів", яких створювали провідні художники ВМЗ Надія та Валерій Протор'єви. Також на виставці представлені роботи видатних художників та майстрів українського гончарства Михайла Денисенка, Прокопа Бідасюка та Омеляна Желєзняка.  Відкриття виставки 30 червня о 16:00 Адреса: вул. Лаврська, 9, корпус 2, 2-й поверх Вхід на відкриття безкоштовний

 

 

Читайте також