Агроспільнота закликає владу накласти мораторій на підвищення тарифів УЗ

30.06.2022, 17:22

Зростання залізничних тарифів може спричинити не лише до зменшення перевезення зерна Укрзалізницею, але й може взагалі призвести до втрати залізницею такого виду вантажу як зерно. Про це пише видання "Агравері", посилаючись на заяву Української зернової асоціаціі.

"Українська зернова асоціація просить Уряд України запровадити мораторій на підвищення тарифів на вантажні перевезення на час військового стану та 3-6 місяців після його завершення. Про це йдеться в зверненні УЗА до Прем'єр - міністра України щодо скасування рішення про підвищення залізничних тарифів на 70%", - йдеться у повідомлені.

Зростання залізничного тарифу для зернових вантажів матиме катастрофічні наслідки для аграрної галузі, що погіршить і так вкрай невтішну ситуацію. За даними УЗА, таке зростання вартості залізничної логістики для зернових вантажів призведе до додаткових витрат аграріїв, що оцінюються в $120 млн на рік.

Окрім того, з початком блокади портів, вартість логістики в структурі експорту вже значно зросла (в 5-7 разів щонайменше) та досягла показника $180 за тону зерна. Враховуючи таку вартість логістики, виробники зерна вже вимушені продавати товар нижче собівартості. Згідно середніх розрахунків, вартість тони пшениці в полі вимушено знизилась до $90 за тону, при собівартості виробництва щонайменше $160 за тону.

Читайте також