Президент України вимагає створити Спеціальний трибунал для покарання Росії

22.09.2022, 13:11

У відеозверненні до делегатів 77-ї Генасамблеї ООН Президент України вимагає створити Спеціальний трибунал для покарання Росії за злочин агресії проти України.

"Україна вимагає покарання за спробу вкрасти нашу територію. Покарання за вбивство тисяч людей. Покарання за тортури та приниження жінок та чоловіків. Покарання за катастрофічну турбулентність, яку Росія спровокувала своєю незаконною війною, і не лише для нас, українців, а й для всього світу", - сказав Зеленський.

Також глава держави виклав п'ять пунктів «формули миру», яка  карає злочинність, захищає життя, відновлює безпеку та територіальну цілісність, гарантує безпеку та забезпечує рішучість.

Першим пунктом є покарання порушення кордонів. Засобами покарання Зеленський назвав блокування торгівлі з агресором, позбавлення його права вето. Громадяни країни-агресора мають бути позбавлені права їздити за кордон. Має бути створено суд для покарання винних у війні.

Другим пунктом є захист життя. Український лідер зазначив, що для захисту життя Україні потрібна допомога, зокрема, зброя, техніка та снаряди, а також фінансова підтримка.

Третім пунктом він назвав відновлення безпеки та територіальної цілісності. За словами президента, йдеться, зокрема, про продовольчу та ядерну безпеку.

Четвертий пункт - гарантії безпеки. Є пропозиції оновити архітектуру безпеки для світу, що не дозволить більше агресії проти України, і ці пропозиції вже презентують партнерам. Йдеться про юридично обов'язкові багатосторонні та двосторонні договори.

П'ятим пунктом формули Зеленський назвав рішучість боротися та рішучість світу оборонятися.

 

 

Читайте також