Браяна Боннера обещают вернуть на должность главного редактора Kyiv Post

21.04.2011, 11:43

Владелец издания Kyiv Post заверил журналистов, что вернет Браяна Боннера на должность главного редактора и введет его в совет газеты. (укр.)

У спільній заяві журналістів та видавця англомовної газети Kyiv Post Мухаммада Захура, сказано, що сторони дійшли попередньої згоди, яка тимчасово вирішує ситуацію, що склалася навколо звільнення Браяна Боннера з посади головного редактора газети минулої п`ятниці.

19 квітня Захур погодився на пропозицію повернути Боннера в Kyiv Post в якості одного з чотирьох членів редакційної колегії, до якої також увійшли заступники редактора Катерина Горчинська, Роман Олеарчик та Джеймс Марсон. "Це тимчасове рішення дозволить нам повернутися до роботи і, в той же час, продовжувати узгоджувати в деталях більш довгострокове рішення та контракти", - сказано в заяві.

Згідно з повідомленням, Захур також погодився надати редакції письмову гарантію невтручання в редакційну політику зі свого боку та з боку своєї компанії. "Захур сказав, що, незважаючи на різницю поглядів на цей інцидент, він був вражений тим, наскільки активно вся редакція захищала те, у що вірить свободу слова".

У спільній заяві колективу та видавця газети сказано також, що протягом останніх двох років Захур справді дотримувався принципу незалежності в роботі редакції, незважаючи на те, що володіти засобами масової інформації в цей час дуже непросто.

"Редакція Kyiv Post та видавець залишаються відданими безкомпромісній, збалансованій та чесній журналістиці, яка була визначальною рисою Kyiv Post iз дня заснування газети 16 років тому. Обидві сторони вирішили, що продовжать роботу задля комерційного успіху та розвитку газети Kyiv Post та інших проектів. Як і раніше, ми будемо вільні від цензури, ми будемо писати про події максимально об'єктивно і завжди шукатимемо другу точку зору", - сказано і заяві.

Примирення колективу та власника видання сталося на 5 день по тому, як редакція газети Kyiv Post заявила про початок страйку на знак протесту проти цензури з боку видавця, який намагався заборонити публікацію інтерв'ю з міністром сільського господарства Миколою Присяжнюком. Однією з вимог страйку було поновлення на посаді головного редактора газети Kyiv Post Браяна Боннера.

І хоч у офіційній заяві Kyiv Post йдеться про "попередню згоду, яка тимчасово вирішує ситуацію", в особистих коментарях журналістів газети оптимізму більше.

"Я можу назвати це перемогою обох сторін. Конфлікт у Kyiv Post вичерпаний. Видавець погодився на створення редакційної ради, яка буде стежити за невтручанням у редакційну політику", - сказав в інтерв‘ю "Телекритиці" журналіст Kyiv Post Юрій Онишків. Особливо цінним він вважає обіцянку самого власника не втручатися в редакційну політику.

Сайт "Телекритика", посилаючись на неназвані джерела, пише ще про одне рішення Захура. Він начебто оголосив журналістам, що у разі, якщо колектив Kyiv Post до 1 вересня зможе знайти кошти на фінансування газети, він продасть її редакції за один долар.

Конфлікт між колективом газети та видавцем триває з 15 квітня. Журналісти оголосили страйк, однак кілька днів тому Брайан Боннер погодився залишити посаду головного редактора, після чого було оголошено про призначення нового редактора.

Повідомлялося, що власник звільнив редактора, бо той не погодився прибрати з випуску газети інтерв'ю з міністром аграрної політики та продовольства Миколою Присяжнюком. "У п'ятницю він наказав не публікувати інтерв'ю, я відмовився і наступного ранку дізнався, що я звільнений", - сказав Брайан Боннер. Водночас, він висловив здивування, що власник видання Мухаммад Захур шукав причину для звільнення, бо контракт насправді цього не передбачає. За словами пана Боннера, відразу після того, як журналісти взяли інтерв'ю, до редакції почали дзвонити зі структур влади, висловлюючи сумніви стосовно доцільності публікації цього матеріалу.

19 квітня заступник головного редактора видання Катерина Горчинська повідомила, що того дня журналістів не пустили на свої робочі місця.

У Міністерстві агрополітики запевнили, що не мають жодного відношення до тиску на редактора і тим паче до його звільнення. У заяві Миколи Присяжнюка, яку опублікувала його прес-служба, міністр твердить, що задоволений інтерв'ю і що він навіть не наполягав на погодженні із ним тексту перед друком. "Я з глибокою повагою ставлюся до кожного працівника газети Kyiv Post і вважаю її однією з найкращих газет України. Саме тому я сам запропонував журналістам цього поважного видання відповісти на всі їхні запитання до мене", - мовиться у заяві міністра.

У цьому інтерв'ю журналіст запитує про існування корупційних схем під час надання більшості квот на продаж зерна певній компанії, яку називає маловідомою і сумнівною, тим самим закидаючи, що міністр міг мати особистий інтерес у цих угодах.

Одночасно з цим інтерв'ю українські медіа поширили інформацію про офіційні прибутки українських чиновників, які подали свої декларації до податкової адміністрації. Микола Присяжнюк виявився одним із п'яти міністрів-мільйонерів в нинішньому кабінеті міністрів.

Раніше, коли журналісти почали страйк, власник видання Мохаммад Захур звів конфлікт до звичних непорозумінь редактора і власника: мовляв, видавець хоче більше соціальних тем і реклами, які б давали прибутки, а редактор більше якісних матеріалів.

Однак оглядач Kyiv Post Юрій Онишків, який брав участь у страйку журналістів видання, нагадав, що перші ознаки тиску на газету з'явилися кілька місяців тому, коли відомий бізнесмен Дмитро Фірташ подав на газету до суду, але тоді власник видання відстояв позицію колективу. "Певні впливові бізнесмени, пов'язані із владою, були не задоволені тим, що пише Kyiv Post. Тобто, ідеться про проблему функціонування газети як об'єктивного і незалежного видання і про втручання видавця у діяльність журналістів", - сказав Юрій Онишків. Про це повідомляє "BBC Українська служба".

Читайте також